Sokolac: Stabilna situacija je odraz poštovanja mjera i međusobne saradnje

03.04.2020. 17:02
0
IZVOR: opstinasokolac.net

Na području opštine Sokolac trenutno se u samoizolaciji nalazi 37 lica, juče se prijavila jedna osoba i riječ je o vozaču, a do 7 časova jutros za još šest lica je istekao period zdravstvenog nadzora od 14 dana. Prema podacima kojima raspolaže Dom zdravlja „Dr Ljubomir Ćeranić“ u samoizolaciji je do sada bilo ukupno 169, a izašla su 132 lica.

Kako kaže direktorica Doma zdravlja pedijatar dr Adrijana Stanar, stabilna situacija u Sokocu odraz je poštovanja svih mjera i međusobne saradnje.

– Ono što je najvažnije pomenuti jeste da još uvijek nema pozitivnih na COVID – 19, a svo stanovništvo, kao i oni sugrađani koji su došli iz zemalja van Republike Srpske i BiH nemaju simptome respiratorne infekcije. U epidemiologiji postoji još jedna indirektna metoda zaključivanja što znači da, iako bi imali neke asimptomatske osobe koje bi eventualno mogli biti nosioci virusa, do sada bi došli u kontakt sa rizičnim grupama i ispoljila bi se simptomatologija. Sa sigurnošću tvrdim da smo bezbjedni i da je ovakva epidemiološka situacija u našoj opštini rezultat poštovanja mjera i međusobne saradnje najviših i lokalnih nivoa vlasti, Doma zdravlja i sugrađana. Apelujem na stanovništvo da se i dalje pridržavaju prevencije i da istrajemo u ovome do kraja – poručila je Stanar.

Komunalna policija Sokolac i dalje vrši svakodnevno kontrolisanje lica koja su u samoizolaciji.

– Juče smo imali 25 kontrola i sve osobe su pronađene na prijavljenoj adresi, tako da nije bilo kršenja naredbi. Iako se smanjuje broj lica koja su pod zdravstvenim nadzorom mi ćemo nastaviti da uredno kontrolišemo prijavljene dok god ih ima na evidenciji –kazao je Bojan Marinković, šef odjeljenja Komunalne policije.

Volonterski centar Sokolac, koji je formiran od strane Opštinskog štaba za vanredne situacije, trenutno broji 23 člana, a do sada su obišli oko 70 najugroženijih porodica. Prema riječima volontera i člana Udruženja građana „Sveti Vasilije Ostroški“ Stefana Bajagića sugrađanima se najviše isporučuju hrana i lijekovi.

– Obišli smo neke od najudaljenijih dijelova opštine kao što su Išerić brdo i Nepravdići, ali se pomoć dostavljala i ljudima koji žive u samom gradu. Moram da pomenem da su nam podršku pružili pekara „Maksi“ koja svakodnevno obezbijedi 100 hljebova i trgovina „Jan – komerc“ sa deset paketa pomoći i njih ćemo dodijeliti ugroženim porodicama koje zbog novonastale situacije nemaju posao. Takođe, podijelili smo 3.000 maski koje je obezbijedila opština Sokolac. Ovom prilikom ističem Udruženje građana „Sveti Vasilije Ostroški“, koje će pomoći tri ugrožene porodice, a za ovu akciju finansijsku podršku dobili smo od Planinarskog društva „Javorina“ Pale – kazao je Bajagić.

On je pozvao sve sugrađane koji su u mogućnosti da se pridruže Volonterskom centru i na taj način pruže humani doprinos. To mogu učiniti svakim danom od 9 časova u prostorijama skupštinske sale opštine Sokolac ili putem telefona 057/444 – 441.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sokočani uhapšeni zbog sumnje da su namjeravali policajcima zapaliti vozila Sokočani uhapšeni zbog sumnje da su namjeravali policajcima zapaliti vozila
Uhapšen Sokočanin zbog sumnje da je bacio bombu u dvorište kuće Uhapšen Sokočanin zbog sumnje da je bacio bombu u dvorište kuće
Obilježene 22 godine od smrti Željka Markovića Obilježene 22 godine od smrti Željka Markovića
Najčitanije
  • Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha
    10h 29m
    13
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    21h 57m
    3
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    23h 47m
    3
  • Služen parastos za poginule i umrle pripadnike Srpske garde Ilidža (FOTO)
    8h 43m
    0
  • Božović: Glasati odgovorno i pošteno za tim koji je u Istočnu Ilidžu doveo privrednike i nova radna mjesta
    4h 58m
    0