Соколац: У припреми "Магична пењалишта" за почетнике и професионалце

17.01.2021. 09:39
0
ИЗВОР: СРНА

У Планинарском друштву "Гласинац" у Сокоцу истичу да су прошле године активно радили на проширењу туристичке понуде на Романији и у општини, те је изграђена ферата "Соколов пут" за љубитеље адреналинских спортова, а у току је и спровођење пројекта "Магична пењалишта", којим је осмишљено 30 смјерова за пењање, намијењених и почетницима и професионалцима.

Секретар "Гласинца" Вера Мијатовић рекла је Срни да су користи пројекта "Магична пењалишта" - мапирање потенцијала, едуковање кадра, те интернет презентације, телефонске апликације, као и генерална промоција под заједничким називом "Магична пењалишта БиХ".

Према њеним ријечима, теренске активности на овом пројекту очекују се на прољеће.

Она је напоменула да је обезбијеђена стаза вија ферата /челични пут/ "Соколов пут", направљена у оквиру пројекта "Уживај у Сарајевско-романијском региону", а званично отворена 22. новембра прошле године.

За више од 40 дана, навела је она, челичним путем по романијским стијенама, прошле су стотине планинара, љубитеља природе и адреналинских спортова.

Она је подсјетила да се општина Соколац, у оквиру пројекта "Вија Динарика" пријавила са пројектом "Финализација радова на објекту Планинарски дом `Црвене стијене`", који је подржао Развојни програм УН, а радови ће почети чим временске прилике дозволе.

- Планинари су одушевљени што је град Источно Сарајево, кроз јавне позиве за подршку пројектима невладиних организација, подржао њихов `Саградимо планинарски дом `Црвене стијене` на Романији`, а општина Соколац пројекат `Оаза мира - добро дошли на Романију` - рекла је Мијатовићева.

Она је нагласила да су прошлу годину планинари обиљежили организовањем планинарских излета на Црвене стијене, најатрактивнији видиковац планине Романије, те учешћем на радним акцијама чишћења, трасирања и маркирања планинарских стаза на матичној планини, као и грађевинским радовима на Планинарском дому "Црвене стијене".

Планинари су се истакли и волонтерским ангажовањем на почетку пандемије вируса корона, походима на десетак планина у окружењу, те у ходочасничким путовањима романијским манастирима и посјетама манастирима у БиХ.

У сарадњи са Омладинском банком Соколац и Фондацијом "Мозаик", Планинарско друштво "Гласинац" реализовало је пројекте "Разгледница са Романије" и "Бициклизам као стил живота", те неколико сличних пројеката са градом Источно Сарајево.

Мијатовићева је подсјетила да је на измаку 2020. године "Гласинац" остао без активног члана Милоша Бајагића /46/, учесника бројних планинарских похода, радних и хуманитарних акција, усљед његове преране смрти.

Коментари 0
Повезане вијести
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
На ширем подручју Романије забијелио снијег На ширем подручју Романије забијелио снијег
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    4h 9m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    11h 15m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    9h 42m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    5h 24m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    11h 34m
    0