Соколац: Вакуум пакерица за произвођаче романијског скорупа-кајмака

07.09.2020. 12:26
0
ИЗВОР: СРНА

Удружење произвођача романијског скорупа-кајмака добило је вакуумску пакерицу, која ће додатно помоћи у продаји овог аутохтоног производа, стандардизованог кроз поступак заштите географске ознаке поријекла, рекли су у Подручној јединици Соколац Ресора за пружање стручни услуга у пољопривреди.

Ријеч је о савременој опреми за паковање, "хенкелман марлин 90", са одговарајућим додацима.

- Рјешењем паковања стечен је предуслов за организован начин продаје романијског скорупа-кајмака на читавом тржишту БиХ, уз задовољавање основних хигијенских захтјева, као и захтјева стандарда у области безбједности хране - навела је руководилац ове подручне јединице Јелена Мићић.

Мићићева је рекла да је вакуумска пакерица набављена у оквиру "Пројекта развоја тржишне пољопривреде два", а захваљујући подршци из пројекта УСАИД-а и Владе Шведске /Фарма два/.

Она је нагласила да је основни циљ пројекта успостављање организованог начина продаје романијског скорупа-кајмака и регионално представљање производа.

Према њенима ријечима, уз помоћ Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, произвођачи аутохтоног производа романијског скорупа-кајмака, жене из руралних подручја општина Соколац, Хан Пијесак и Рогатица су се организовале у Удружење произвођача и успјеле да изврше неопходне едукације својих чланица, израде елаборат за романијски скоруп-кајмак, заштите производ географском ознаком/именом поријекла на тржишту БиХ и при Свјетској организацији за интелектуално власништво /WИПО/.

Мићићева је истакла да је Удружење извршило и истраживање тржишта, које је показало велики потенцијал за пласман производа на тржишту БиХ сарадњом са угоститељским објектима, великим трговачким ланцима, као и потенцијал за пласман производа у сусједне земље.

- Тренутни фокус Удружења је унапређење продаје овог производа са високом додатном вриједношћу, односно продаје на организован начин - истакла је Мићићева.

Она је навела да је манифестација "Дани кајмака", планирана за 17. септембар на Хан Пијеску, само један од начина промовисања пољопривредних производа из руралних средина.

Мићићева очекује учешће већег броја произвођача кајмака и других пољопривредних произвођача на "Дану кајмака" у Хан Пијеску.

Она је истакла да ће дио организације и техничке помоћи преузети Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди, Подручна јединица Соколац.

Предсједник Удружења произвођача романијског скоруп-кајмака Нада Максимовић рекла је да је ова вакуум пакерица смјештена у еко-кућу Удружења за продају овог аутохтоног производа на Хан Пијеску и да су двије чланице обучене за рад на вакуум пакерици.

- Савременим начином паковања трајење нашег производа ће продужити од пет до седам пута, што је веома битно јер у себи не садржи никакав конзерванс - истакла је Максимовићева.

Максимовићева је навела да се очекује још боља продаја овог аутохтоног производа, а наредне седмце ово удружење добиће и расхладну витрину у оквиру истог пројекта, путем којег су добили и опрему за паковање.

Удружење произвођача романијског скорупа-кајмака основано је 2014. године и сада окупља 24 чланице.

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске, Подручна јединица Соколац, дјелује на 12 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије.

Коментари 0
Повезане вијести
Са Романије 33 ходочасника кренула ка манастиру Острог Са Романије 33 ходочасника кренула ка манастиру Острог
На туцијади у Сокоцу више од 40 учесника На туцијади у Сокоцу више од 40 учесника
На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    17h 36m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    6h 49m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    6h 20m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    6h 43m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    21h 40m
    0