Соколачка библиотека и у вријеме пандемије испуњава своју улогу

02.02.2021. 09:38
0
ИЗВОР: СРНА

У Народној библиотеци Соколац због епидемиолошке ситуације смањен је број манифестација и активности које су обиљежиле рад ове установе у претходним годинама, али су ипак успјели испунити своју улогу у заједници.

Директор ове установе Божица Јанковић рекла је да су, упркос потешкоћама које су пратиле ову као и сличне установе, у "години ковида" успјели купити 173 нове књиге за своје читаоце и добили на поклон још 203 књиге.

- Углавном је ријеч о актуелним насловима за одрасле, а с обзиром да је дошло до промјене у програму школских лектира, потрудили смо се да набавимо и оне књиге које нисмо имали у довољном броју - истакла је Јанковићева.

Она је нагласила да је број корисника услуга ове установе остао на нивоу из претходне године, те додала да библиотека има скоро 400 редовних читалаца и више од 2.000 чланова.

Јанковићева је навела да књижни фонд библиотеке чини 29.400 библиотечких јединица.

Према њеним ријечима, упркос лошој ситуацији узрокованој пандемијом вируса корона запослени у Народној библиотеци Соколац су успјели да организују неколико књижевних вечери, више радионица, изложби и промоција књига, уз поштовање епидемиолошких мјера.

У прошлој години је, како каже, побољшана сарадња са сличним установама и организацијама у области образовања и културе кроз реализовање заједничких пројеката и програма.

Запослени у овој библиотеци у овој години планирају организовање већег броја културних манифестација и набавку нових наслова у складу са израженим жељама читалаца.

У Народној библиотеци Соколац чланарина за ученике основне школе је бесплатна, за средњошколце, незапослене и пензионере годишња је пет КМ, а за запослене читаоце 10 КМ.

Библиотека на Сокоцу је организована у четири одјељења - Дјечије, Одјељење белетристике, Одјељење стручне књиге и серијске публикације и Одјељење завичајне збирке.

Народна библиотека Соколац је основана 1947. и након више облика дјеловања од 2012. је добила статус Јавне установе.

Коментари 0
Повезане вијести
У акцији у Сокоцу прикупљено 60 јединица крви У акцији у Сокоцу прикупљено 60 јединица крви
Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 15m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    10h 10m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    8h 4m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 13m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 23m
    0