Спас од клизишта затвор у Војковићима кошта 400.000 КМ

05.02.2024. 09:12
2
ИЗВОР: glassrpske.com

Санација клизишта које угрожава затвор у Војковићима, познатији као “бх. алкатраз” требало би да почне ускоро, јер је за тај посао обезбијеђено више од 400.000 марака.

Рекао је то “Гласу Српске” директор Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ Синиша Перковић.

- Урађена је пројектна документација за санацију клизишта. Конкурс који смо расписали за избор фирме која ће санирати клизиште је затворен. Изабрали смо фирму и с обзиром на то да је ово период у којем се не може приступити санацији вјерујем да ћемо већ са љепшим временским приликама приступити том послу - рекао је Перковић.

С обзиром на то да је струка, али и анализа, показала да клизиште угрожава објекат завора, Перковић наглашава да је потребно што прије клизиште санирати, да оно не би представљало даљу опасност по зграду затвора у Војковићима.

- Идућу зиму већ то клизиште неће представљати никакву опасност - поручио је Перковић.

Открива и да су скројили планове за ову годину, шта би требало још урадити када је ријеч о објекту затвора у Војковићима.

- Нема никаквог смисла говорити о томе док не буде завршено усвајање буџета институција БиХ за ову годину. Тада ћемо видјети колико новца нам је одобрено. Сада смо на привременом финансирању и имамо новца само за текуће издатке. То је једино што тренутно није под знаком питања - поручио је Перковић.

Када је ријеч о капиталним инвестицијама, поручио је да нема значајнијих улагања у затвор, јер је ријеч о новом објекту, али и додаје да је у плану градња још једне осматрачнице.

- Били смо једини затвор без осматрачнице све до прошле године. Дакле, у 2023. години је завршена градња те једне осматрачнице, али и портирнице, али и приступни пут - навео је Перковић.

Затвор у Војковићима је почетком ове године напустило око 15 полицајаца, због чега ће, како наводи Перковић, ускоро расписати конкурс за пријем новог кадра.

- Ти полицајци који су нас напустили углавном су отишли на радна мјеста у неке друге институције - закључио је Перковић.

У извјештају Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ за ову годину наведено је да је затвору одобрено 14,46 милиона марака те да је буџет реализован у проценту од 98,05 одсто. На крају прошле године на платној листи затвора у Војковићима била су 263 запослена, од чега 72 жене и 191 мушкарац.

Фирма “Конкордија”

У склопу затвора у Војковићима основана је и пословна јединица “Конкоридија” која исплаћује накнаде затвореницима за њихов рад.

- Та пословна јединица постоји већ три године и она исплаћује накнаде затвореницима који су ангажовани на разним пословима. Накнада њима се исплаћује према законски утврђеним прописима - рекао је Синиша Перковић.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Ja 06.02.2024. 20:11
    Za zatvor imate odmah 400 hiljda km a za teško oboljele i kojima treba lijećenje ste prebacili na narod i SMS porukama da skupljaju novac,da Bog dao i vama da vam se SMS porukama skupljaju prilozi
  • Generic placeholder image
    Предатор 05.02.2024. 10:47
    То јебалиште нас кошта више од области 51 америку
Повезане вијести
Сутра Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог свештеномученика Петра у Војковићима Сутра Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог свештеномученика Петра у Војковићима
У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО) У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
Млади уређивали терен за одбојку на пијеску и некрополу стећака Млади уређивали терен за одбојку на пијеску и некрополу стећака
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    19h 7m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 3m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    18h 7m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    15h 0m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    16h 57m
    0