Spas od klizišta zatvor u Vojkovićima košta 400.000 KM

05.02.2024. 09:12
2
IZVOR: glassrpske.com

Sanacija klizišta koje ugrožava zatvor u Vojkovićima, poznatiji kao “bh. alkatraz” trebalo bi da počne uskoro, jer je za taj posao obezbijeđeno više od 400.000 maraka.

Rekao je to “Glasu Srpske” direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH Siniša Perković.

- Urađena je projektna dokumentacija za sanaciju klizišta. Konkurs koji smo raspisali za izbor firme koja će sanirati klizište je zatvoren. Izabrali smo firmu i s obzirom na to da je ovo period u kojem se ne može pristupiti sanaciji vjerujem da ćemo već sa ljepšim vremenskim prilikama pristupiti tom poslu - rekao je Perković.

S obzirom na to da je struka, ali i analiza, pokazala da klizište ugrožava objekat zavora, Perković naglašava da je potrebno što prije klizište sanirati, da ono ne bi predstavljalo dalju opasnost po zgradu zatvora u Vojkovićima.

- Iduću zimu već to klizište neće predstavljati nikakvu opasnost - poručio je Perković.

Otkriva i da su skrojili planove za ovu godinu, šta bi trebalo još uraditi kada je riječ o objektu zatvora u Vojkovićima.

- Nema nikakvog smisla govoriti o tome dok ne bude završeno usvajanje budžeta institucija BiH za ovu godinu. Tada ćemo vidjeti koliko novca nam je odobreno. Sada smo na privremenom finansiranju i imamo novca samo za tekuće izdatke. To je jedino što trenutno nije pod znakom pitanja - poručio je Perković.

Kada je riječ o kapitalnim investicijama, poručio je da nema značajnijih ulaganja u zatvor, jer je riječ o novom objektu, ali i dodaje da je u planu gradnja još jedne osmatračnice.

- Bili smo jedini zatvor bez osmatračnice sve do prošle godine. Dakle, u 2023. godini je završena gradnja te jedne osmatračnice, ali i portirnice, ali i pristupni put - naveo je Perković.

Zatvor u Vojkovićima je početkom ove godine napustilo oko 15 policajaca, zbog čega će, kako navodi Perković, uskoro raspisati konkurs za prijem novog kadra.

- Ti policajci koji su nas napustili uglavnom su otišli na radna mjesta u neke druge institucije - zaključio je Perković.

U izvještaju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH za ovu godinu navedeno je da je zatvoru odobreno 14,46 miliona maraka te da je budžet realizovan u procentu od 98,05 odsto. Na kraju prošle godine na platnoj listi zatvora u Vojkovićima bila su 263 zaposlena, od čega 72 žene i 191 muškarac.

Firma “Konkordija”

U sklopu zatvora u Vojkovićima osnovana je i poslovna jedinica “Konkoridija” koja isplaćuje naknade zatvorenicima za njihov rad.

- Ta poslovna jedinica postoji već tri godine i ona isplaćuje naknade zatvorenicima koji su angažovani na raznim poslovima. Naknada njima se isplaćuje prema zakonski utvrđenim propisima - rekao je Siniša Perković.

Piše: Marijana Miljić Bjelovuk

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  Ja 06.02.2024. 20:11
  Za zatvor imate odmah 400 hiljda km a za teško oboljele i kojima treba lijećenje ste prebacili na narod i SMS porukama da skupljaju novac,da Bog dao i vama da vam se SMS porukama skupljaju prilozi
 • Generic placeholder image
  Predator 05.02.2024. 10:47
  To jebalište nas košta više od oblasti 51 ameriku
Povezane vijesti
Osamnaesti svesrpski sabor kulturnog stvaralaštva otadžbine i rasejanja od 28. avgusta u Vojkovićima Osamnaesti svesrpski sabor kulturnog stvaralaštva otadžbine i rasejanja od 28. avgusta u Voj...
U osnovnoj školi u Vojkovićima održana priredba za buduće đake prvake (FOTO) U osnovnoj školi u Vojkovićima održana priredba za buduće đake prvake (FOTO)
Zatvorenike nema ko da liječi Zatvorenike nema ko da liječi
Najčitanije
 • Obilježena krsna slava i 34 godine postojanja Srpske demokratske stranke (FOTO)
  19h 17m
  1
 • Nije dolazio na posao šest godina, otkrili ga kad je trebao dobiti nagradu
  23h 59m
  1
 • Sokolac: Od danas redukcija vode
  17h 59m
  5
 • Opštinski odbor SDS Istočno Novo Sarajevo proslavio krsnu slavu (FOTO)
  18h 12m
  0
 • Haos na Zrću: Turisti pretrpjeli teške povrede
  15h 59m
  0