Спас за упаљено грло: Направите домаће пастиле и заборавите на прехладу

30.11.2023. 19:30
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Сигурно да сте и ви ових дана окружени људима који се жале на бол у грлу. Како је сезона прехлада у пуном јеку, сви од нас траже неки ефикасан начин да ублаже непријатне симптоме.

Пронашли смо рецепт за прављење природних бомбона које могу помоћи код кашља и умиривања упаљеног грла. Осим што имају љековита својства, ове бомбоне су и веома укусне.

За разлику од оних које купујете у апотекама, немају ни контраиндикације.

Састојци за природне бомбоне за грло:

1 шоља шећера

1/2 шоље воде

1 кашика сока од лимуна

1 кашика меда

1/2 кашичице мљевеног ђумбира

1/4 кашичице мљевеног каранфилића

У посуду ставите шољу шећера и пола шоље воде. Исциједите сок из половине лимуна (лимунов сок је богат витамином Ц) и додајте га у посуду заједно са кашиком меда који има антибактеријска својства, а умирује упаљено грло и ублажава кашаљ.

Додајте пола кашичице мљевеног ђумбира који јача имунитет, умирује упале, ублажава бол и мучнину, те на крају додајте четвртину кашичице мљевеног каранфилића. Ако немате мљевеног каранфилића, можете користити суви каранфилић и сами га самљети. Каранфилић смањује стварање слузи, има антисептичко дејство и обилује антиоксидансима.

Ставите посуду на ринглу и добро промијешајте састојке. Када почне да ври, смањите температуру и оставите да лагано кључа 15 до 20 минута, повремено мјешајући. Док се смеса кува, припремите плеh обложен папиром за печење.

Након 15 до 20 минута склоните посуду са рингле и оставите да се смјеса мало охлади. Требало би да је постала густа, тамна и сирупаста. Користећи кашику, сипајте смјесу на плех формирајући мале овалне бомбоне.

Будите опрезни јер је смјеса и даље врућа. За обликовање бомбона можете користити и кухињски шприc, али будите обазриви.

Када направите бомбоне, оставите да се охладе 20 минута, а затим их поспите шећером у праху како бисте спријчили да се лијепе једна за другу. Затим их пажљиво скините са папира и протресите у плеху како би биле прекривене шећером у праhу. Бомбоне су сада спремне за употребу.

Како бисте бомбоне увијек имали при руци, можете их ставити у лимену кутијицу, поставити папир за печење на дно и чувати их унутра.

Такође, можете направити љековити напитак - додајте двије бомбоне у шољу вруће воде, сачекајте да се отопе, промјешајте и попијте, пише „Zadovoljna.hr“.

Коментари 0
Повезане вијести
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    6h 30m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 26m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    21h 10m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    22h 22m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    18h 55m
    0