Спасиоци чамцима прешли до Јабланице, извлаче људе

04.10.2024. 10:14
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Службе са чамцима прешле су до Јабланице и ради се на спашавању људи. Послан је захтјев за помоћ Оружаним снагама БиХ, на основу захтјева начелника Општине Јабланица.

Наведено је ово у извјештају Цивилне заштите Херцеговачко-неретванског кантона поводом великог невремена које је захватило Коњиц и Јабланицу, преноси "Бљесак.инфо".

Како се наводи, 4. октобра око три часа ујутро дошло је до великог олујног невремена праћеног кишом на подручју општина: Мостар, Коњиц и Јабланица.

Невријеме је проузроковало активацију великог броја клизишта, одрона на путевима и поплављеног подручја због излијевања велике количине воде из ријека и језера.

Према тренутним информацијама добијеним с терена, постоји могућност да су људски животи угрожени усљед активирања клизишта и наглог раста нивоа воде у насељеним подручјима.

- Цестовне, телефонске и интернетске везе су у прекиду. Почевши од Мостара, у Дрежници је велика бујица Дрежанке срушила неколико мостова, однијела 20-ак аутомобила и за сада немамо податке о људским жртвама на том подручју. Због одрона, цеста М-17 према Доњој Јабланици је непроходна - наведено је у извјештају, док с терена долазе информације да су двије особе смртно страдале.

Најтежа ситуација, према сазнањима с терена, је у Јабланици и околним мјестима (Бутуровић Поље, Острожац, Челебићи), гдје је дошло до великог броја клизишта на куће, одрона на путевима и плављења кућа које се налазе уз језеро.

- Управо се ради на рашчишћавању пута према Јабланици са јужне стране на цести М-17, те од Прозор-Раме до Јабланице са сјеверне стране како би помоћ што прије стигла до угроженог становништва. Војска ради на рашчишћавању пута према Јабланици од Коњица. Све расположиве јединице цеста, ватрогасаца, хитне помоћи као и војске су на терену - навела је Цивилна заштита ХНК-а.

Због великог невремена и бројних одрона које је погодило шире подручје Јабланице, обустављен је саобраћај на магистралним путевима Мостар – Јабланица – Коњиц, Јабланица – Прозор и Јабланица – Блидиње.

Коментари 0
Повезане вијести
До сада 14 погинулих у невремену До сада 14 погинулих у невремену
Катастрофа на путу Јабланица - Мостар: У потпуности нестала цеста код Комадиновог врела Катастрофа на путу Јабланица - Мостар: У потпуности нестала цеста код Комадиновог врела
Трудница из поплављене Јабланице изгубила бебу Трудница из поплављене Јабланице изгубила бебу
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Округли сто о насиљу - Потребно строго санкционисати насилнике
    21h 26m
    1
  • Споменик „Бели анђео“ симбол васкрсења сарајевских Срба из уништења (ФОТО)
    16h 47m
    2
  • Обиљежавање Дана учитељ(иц)а - 5. октобар
    15m
    0
  • Знате ли шта кисела вода ради тијелу?
    17h 57m
    0
  • У Рогатици пронађени оружје и муниција
    23h 2m
    0