Spasioci čamcima prešli do Jablanice, izvlače ljude

04.10.2024. 10:14
0
IZVOR: nezavisne.com

Službe sa čamcima prešle su do Jablanice i radi se na spašavanju ljudi. Poslan je zahtjev za pomoć Oružanim snagama BiH, na osnovu zahtjeva načelnika Opštine Jablanica.

Navedeno je ovo u izvještaju Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona povodom velikog nevremena koje je zahvatilo Konjic i Jablanicu, prenosi "Bljesak.info".

Kako se navodi, 4. oktobra oko tri časa ujutro došlo je do velikog olujnog nevremena praćenog kišom na području opština: Mostar, Konjic i Jablanica.

Nevrijeme je prouzrokovalo aktivaciju velikog broja klizišta, odrona na putevima i poplavljenog područja zbog izlijevanja velike količine vode iz rijeka i jezera.

Prema trenutnim informacijama dobijenim s terena, postoji mogućnost da su ljudski životi ugroženi usljed aktiviranja klizišta i naglog rasta nivoa vode u naseljenim područjima.

- Cestovne, telefonske i internetske veze su u prekidu. Počevši od Mostara, u Drežnici je velika bujica Drežanke srušila nekoliko mostova, odnijela 20-ak automobila i za sada nemamo podatke o ljudskim žrtvama na tom području. Zbog odrona, cesta M-17 prema Donjoj Jablanici je neprohodna - navedeno je u izvještaju, dok s terena dolaze informacije da su dvije osobe smrtno stradale.

Najteža situacija, prema saznanjima s terena, je u Jablanici i okolnim mjestima (Buturović Polje, Ostrožac, Čelebići), gdje je došlo do velikog broja klizišta na kuće, odrona na putevima i plavljenja kuća koje se nalaze uz jezero.

- Upravo se radi na raščišćavanju puta prema Jablanici sa južne strane na cesti M-17, te od Prozor-Rame do Jablanice sa sjeverne strane kako bi pomoć što prije stigla do ugroženog stanovništva. Vojska radi na raščišćavanju puta prema Jablanici od Konjica. Sve raspoložive jedinice cesta, vatrogasaca, hitne pomoći kao i vojske su na terenu - navela je Civilna zaštita HNK-a.

Zbog velikog nevremena i brojnih odrona koje je pogodilo šire područje Jablanice, obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima Mostar – Jablanica – Konjic, Jablanica – Prozor i Jablanica – Blidinje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Katastrofa na putu Jablanica - Mostar: U potpunosti nestala cesta kod Komadinovog vrela Katastrofa na putu Jablanica - Mostar: U potpunosti nestala cesta kod Komadinovog vrela
Trudnica iz poplavljene Jablanice izgubila bebu Trudnica iz poplavljene Jablanice izgubila bebu
Poplave zarobile majku s djecom u kući Poplave zarobile majku s djecom u kući
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Okrugli sto o nasilju - Potrebno strogo sankcionisati nasilnike
    21h 18m
    1
  • Spomenik „Beli anđeo“ simbol vaskrsenja sarajevskih Srba iz uništenja (FOTO)
    16h 39m
    2
  • Obilježavanje Dana učitelj(ic)a - 5. oktobar
    7m
    0
  • Znate li šta kisela voda radi tijelu?
    17h 49m
    0
  • U Rogatici pronađeni oružje i municija
    22h 54m
    0