Споменици скупљи до 20 одсто

22.08.2022. 09:02
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Таласу поскупљења придружили су се и каменоресци у Српској који су цијене споменика подигли и до 20 одсто правдајући тај потез вишим цијенама камена и превоза.

Гробно мјесто, трошкови сахране, а потом и подизање споменика и прије поскупљења били су велики издатак породицама које изгубе најмилије. Због новонастале ситуације све је више оних који одгађају подизање споменика за нека боља времена. То потврђују у каменорезачким радњама, истичући да у посљедње вријеме биљеже пад обима посла.

У приједорској каменорезачкој радњи “Микановић” кажу да им је цјелокупна ситуација, код нас али и свијету створила велике проблеме у пословању, јер је знатно поскупио репроматеријал али и превоз.

- Цијене споменика се крећу од 2.000 па до 15.000 марака, а грађани гледају да прођу што јефтиније, а да им се уради што боље. Онда проналазимо неке опције, гдје се ставља јефтинији и тањи камен, јер цијену диктира управо дебљина и врста камена - казали су у овој радњи, додајући да камен углавном стиже из Кине и Индије. С обзиром на кризу која влада, како додају, видљиво је да грађани одлажу подизање споменика.

- Људи су данас ријетко у прилици да исплате одједном подизање споменика, већина их отплаћује на рате или дигну кредите па враћају - казали су у овој радњи.

Мање посла имају и у каменорезачкој радњи “Кречар” из Бањалуке.

- Цијене свега су отишле горе за 30 до 40 одсто, од материјала, превоза па до алата са којима радимо. Због тога смо и ми морали дизати цијене за око десет одсто - казали су у овој радњи, додајући да муку муче и са недостатком радне снаге.

Цјеновнике су кориговали и у каменорезачкој радњи “Шајиновић” из Теслића истичући да су цијене споменика због поскупљења репроматеријала скочиле и до 20 одсто.

- Нама је највећи проблем то што нема ко да ради. Људи одлазе махом у иностранство - казали су у овој радњи.

У удружењима за заштиту потрошача кажу да се поставља питање оправданости драстичног скока цијена.

- Цијене споменика су енормне, а већина их је урађена без рачуна и уговора. Дешава се да дође до пуцања плоча, али грађани немају на основу чега да изврше рекламацију. Осим тога и погребна друштва још од 2020. године лове у мутном. На сеоским гробљима су нешто ниже цијене погребних мјеста него у граду, али не постоји нити један разлог да дође до толиког поскупљења - рекла је извршна директорка Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић.

Пише: Јана Кезић

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Кладионичарске преваре узеле маха Кладионичарске преваре узеле маха
Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    15h 57m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    15h 39m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    16h 33m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    13h 28m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    12h 30m
    0