Споразум о сарадњи Универзитета у Источном Сарајеву и Ђилину

15.01.2021. 12:07
0
ИЗВОР: Срна

Универзитет у Источном Сарајеву и Универзитет за међународне студије у Ђилину у Кини потписали су споразум којим се омогућава стицање двојних диплома.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да ће студентима из Кине бити понуђена један од три модела студирања на овом универзитету.

- Први модел је да три године студирају на Универзитету у Кини и једну годину на Универзитету у Источном Сарајеву, односно у Републици Српској - појаснио је Кулић новинарима.

Према његовим ријечима, други модел је да студирају по двије године у Кини и Источном Сарајаву, а трећи модел је да студирају једну годину на кинеском универзитету, а три на Универзитету у Источном Сарајеву.

Кулић је истакао да је овим споразумом дефинисано и то да ће се сваке године слати по пет студената у студијску размјену, која ће трајати од шест до 12 мјесеци, те додао да ће ти студенти бити ослобођени плаћања школарине.

- Споразумом је дефинисано да ће ова два универзитета формирати истраживачки центар за културу и језик, учествоваће у заједничким истраживачким пројектима, а такође ће се вршити и размјена како студената, тако и наставног и административног особља - нагласио је ректор Универзитета у Сарајеву.

Кулић је рекао да је овај споразум веома специфичан и за Универзитет јако важан, јер се овакав вид споразума први пут реализује на универзитетима у Републици Српској, на основним студијама.

Према његовим ријечима, реализација овог споразума била би скоро немогућа да на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву не постоји Катедра за синологију, захваљујући којој Универзитет има изванредну сарадњу са универзитетима у Кини.

- Она ове године слави јубилеј – 10 година постојања, односно рада и захваљујући управо активностима овог факултета и њене катедре, наш универзитет је међу најбољим универзитетима, када су у питању студијске размјене са универзитетима у Кини - рекао је Кулић.

Он је навео да је за ових 10 година реализовано 111 студијских размјена, са Универзитета у Источном Сараајеву на неке од универзитета у Кини и трајале су од пола до годину дана, а у оквиру ових размјена било је осам на мастер студије које су трајале од двије до три године.

- И у овој академској 2020/2021. години Универзитет је остварио 24 стипендије наших студената који ће боравити на неком од универзитета у Кини - рекао је Кулић и изразио жаљење што није дошло до реализације, на коју је утицала пандемија вируса корона у свијету.

Кулић је рекао да ће се ова активност наставити оног тренутка када се ситуација стабилизује, те додао да тренутно седам студената са Универзитета у Источном Сарајеву слуша онлајн наставу са неког од универзитета у Кини.

Према његовим ријечима, на Филозофском факултету основан је и Центар за кинеске студије, који дуго година показује изванредне резултате.

- У оквиру Филозофског факултета, а при Катедри за синологију, 2016. године основан је и ХСК центар, при којем је тестирано око 200 кандидата на свим нивоима ХСК и по процјенама сајта за ХСК смо међу најбољим центрима на Балкану што се тиче броја полагача - истакао је Кулић.

Он је појаснио да је ХСК кинески национални стандардизовани тест којим се одређује ниво знања кинеског језика, те да је Центар одобрила Национална канцеларија за учење кинеског језика као страног /Ханбан/ у Кини.

- Стицање сертификата ХСК теста услов је за упис на кинеске универзитете, као и референца при конкурисању за посао у кинеским компанијама - рекао је Кулић и додао да Универзитет у Источном Сарајеву има сјајну сарадњу са Амбасадом Кине у БиХ, захваљујући чијој подршци и помоћи се нижу такви резултати.

Кулић је додао да је стратешки интерес Универзитета међународна сарадња, односно сарадња са универзитетима у Европи и свијету, а приоритет су универзитети у Русији и Кини, са којом је данас потписан девети споразум.

Коментари 0
Повезане вијести
Тону градови у Кини Тону градови у Кини
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    21h 38m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    19h 13m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    5h 12m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    3h 39m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    5h 31m
    0