Срби им "криви" за Комисију за вриједносне папире

02.10.2020. 09:57
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Кривац за неформирање нове Комисије за вриједносне папире ФБиХ је Клуб Срба у Дому народа ФБиХ, сматрају представници владајућих партија, док им у опозицији одговарају да у њој треба да буде и представник из тог народа, што тренутно није.

Подсјећамо, Представнички дом ФБиХ у сриједу је одбио да по хитном поступку разматра приједлог Владе ФБиХ  којим би се "развластио" Парламент ФБиХ  и који више не би потврђивао одлуку предсједника и допредсједника ФБиХ који именују чланове Комисије за вриједносне папире ФБиХ. Именовање Комисије "запело" је у Дому народа ФБиХ јер је Клуб Срба у овом законодавном тијелу рекао да ће повући национални витални интерес, јер у Комисији не сједи ниједан члан из реда тог народа.

Иначе,  овој комисији је истекао мандат прије више од  годину дана. Већина чланова  који је требало да обнашају функцију до избора нових више није ту или је на неким другим функцијама, тако да неименовање Комисије ствара велики проблем пословној заједници јер вишемилионске инвестиције су на чекању због тога што именовани директори нису уписани у  регистар вриједносних папира ФБиХ.

Иво Тадић (ХДЗ), делегат у Дому народа ФБиХ, каже за "Независне" да је проблем у Клубу Срба и да, када је у том дому инсистирано да се то заврши, тај клуб је рекао да ће покренути заштиту виталног националног интереса.

- Чекамо да видимо хоће ли се договорити. На прошлој сједници су изабрали предсједника Клуба, ваљда ће се договорити. Имамо проблем - каже Тадић, а о приједлогу Владе да се одузму овласти Парламенту каже да није упознат с тим, али да мисли да је законодавно тијело оно које би требало доносити о томе одлуку.

Исмет Османовић, посланик СДА у Представничком дому ФБиХ, истиче за "Независне" да је исти проблем био и 2013. године, па је онда измијењен закон тако што је речено да ће Комисија обављати свој посао и при истеку мандата до формирања друге, али је проблем што већина чланова више не ради у тој комисији.

- Предсједник и допредсједници ФБиХ послали су имена чланова Комисије. Представнички дом ФБиХ је именовао Комисију, али Дом народа то није урадио - казао је Османовић, додавши да је спорно то што у Дому народа ФБиХ опозиција није хтјела да подржи приједлог.

Слађа Илић (СДП), предсједница Клуба Срба у Дому народа ФБиХ, истиче да је проблем у томе што у приједлогу за именовање чланова Комисије нема ниједног Србина, те да је по питању овог Клуб био једногласан да не може прихватити овај приједлог. Додаје да приједлог Владе ФБиХ да се одузму овласти парламенту показује да немају парламентарну већину.

- Нека изгласају тај закон, а то је врло некоректно. Ако имају парламентарну већину, нека изгласају измјене закона - каже Илићева за "Независне".

Њен страначки и колега из Дома народа Анер Жуљевић каже да је Влада ФБиХ, која је у техничком мандату, покушала извршити мини државни удар одлучивши да направи измјене Закона о Комисији за вриједносне папире којим би "развластила" Парламент.

- Дакле, ради се о незаконитом поступку - каже Жуљевић за "Независне" и додаје да не могу превазићи чињеницу да Комисија није мултиетничка и да у њој нема представника српског народа, а њих шест се пријавило на конкурс.

Коментари 0
Повезане вијести
Шеховац: Истражити колико је живих чија су имена уклесана у Поточарима Шеховац: Истражити колико је живих чија су имена уклесана у Поточарима
Идентификован нападач на дијете и мајку због натписа "делије север" Идентификован нападач на дијете и мајку због натписа "делије север"
Владика Теодосије: Срби свједоче да могу постојати у тешком времену Владика Теодосије: Срби свједоче да могу постојати у тешком времену
Најчитаније
 • Апел грађанима у Источном Сарајеву: Чувајте се змија!
  13h 44m
  3
 • Прича о мртвој драгој – Ленка Дунђерски и Лаза Костић
  18h 58m
  0
 • Сутра прекид електричне енергије у Источној Илиџи
  9h 29m
  1
 • Брат министра БиХ Војина Мијатовића насмрт претучен у Београду
  17h 47m
  0
 • Милица Боровчанин ученик генерације СШЦ „Василије Острошки“
  15h 26m
  4