Srbi im "krivi" za Komisiju za vrijednosne papire

02.10.2020. 09:57
0
IZVOR: nezavisne.com

Krivac za neformiranje nove Komisije za vrijednosne papire FBiH je Klub Srba u Domu naroda FBiH, smatraju predstavnici vladajućih partija, dok im u opoziciji odgovaraju da u njoj treba da bude i predstavnik iz tog naroda, što trenutno nije.

Podsjećamo, Predstavnički dom FBiH u srijedu je odbio da po hitnom postupku razmatra prijedlog Vlade FBiH  kojim bi se "razvlastio" Parlament FBiH  i koji više ne bi potvrđivao odluku predsjednika i dopredsjednika FBiH koji imenuju članove Komisije za vrijednosne papire FBiH. Imenovanje Komisije "zapelo" je u Domu naroda FBiH jer je Klub Srba u ovom zakonodavnom tijelu rekao da će povući nacionalni vitalni interes, jer u Komisiji ne sjedi nijedan član iz reda tog naroda.

Inače,  ovoj komisiji je istekao mandat prije više od  godinu dana. Većina članova  koji je trebalo da obnašaju funkciju do izbora novih više nije tu ili je na nekim drugim funkcijama, tako da neimenovanje Komisije stvara veliki problem poslovnoj zajednici jer višemilionske investicije su na čekanju zbog toga što imenovani direktori nisu upisani u  registar vrijednosnih papira FBiH.

Ivo Tadić (HDZ), delegat u Domu naroda FBiH, kaže za "Nezavisne" da je problem u Klubu Srba i da, kada je u tom domu insistirano da se to završi, taj klub je rekao da će pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

- Čekamo da vidimo hoće li se dogovoriti. Na prošloj sjednici su izabrali predsjednika Kluba, valjda će se dogovoriti. Imamo problem - kaže Tadić, a o prijedlogu Vlade da se oduzmu ovlasti Parlamentu kaže da nije upoznat s tim, ali da misli da je zakonodavno tijelo ono koje bi trebalo donositi o tome odluku.

Ismet Osmanović, poslanik SDA u Predstavničkom domu FBiH, ističe za "Nezavisne" da je isti problem bio i 2013. godine, pa je onda izmijenjen zakon tako što je rečeno da će Komisija obavljati svoj posao i pri isteku mandata do formiranja druge, ali je problem što većina članova više ne radi u toj komisiji.

- Predsjednik i dopredsjednici FBiH poslali su imena članova Komisije. Predstavnički dom FBiH je imenovao Komisiju, ali Dom naroda to nije uradio - kazao je Osmanović, dodavši da je sporno to što u Domu naroda FBiH opozicija nije htjela da podrži prijedlog.

Slađa Ilić (SDP), predsjednica Kluba Srba u Domu naroda FBiH, ističe da je problem u tome što u prijedlogu za imenovanje članova Komisije nema nijednog Srbina, te da je po pitanju ovog Klub bio jednoglasan da ne može prihvatiti ovaj prijedlog. Dodaje da prijedlog Vlade FBiH da se oduzmu ovlasti parlamentu pokazuje da nemaju parlamentarnu većinu.

- Neka izglasaju taj zakon, a to je vrlo nekorektno. Ako imaju parlamentarnu većinu, neka izglasaju izmjene zakona - kaže Ilićeva za "Nezavisne".

Njen stranački i kolega iz Doma naroda Aner Žuljević kaže da je Vlada FBiH, koja je u tehničkom mandatu, pokušala izvršiti mini državni udar odlučivši da napravi izmjene Zakona o Komisiji za vrijednosne papire kojim bi "razvlastila" Parlament.

- Dakle, radi se o nezakonitom postupku - kaže Žuljević za "Nezavisne" i dodaje da ne mogu prevazići činjenicu da Komisija nije multietnička i da u njoj nema predstavnika srpskog naroda, a njih šest se prijavilo na konkurs.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu? Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu?
Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    17h 25m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    16h 21m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    16h 25m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    13h 18m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    15h 15m
    0