Срби из Подриња сутра на протесту за правду пред Судом БиХ

21.02.2022. 09:56
0
ИЗВОР: СРНА

Испред зграде Суда БиХ у Сарајеву сутра ће, симболично у пет до 12.00 часова, бити одржан протест породица, несталих и погинулих Срба, жена жртава рата и логораша из средњег Подриња, потврдио је Срни предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић.

Он је прецизирао да аутобус са учесницима протеста креће из Сребренице у 7.30 часова.

-У Братунцу и Власеници укључиће се још аутобуса са незадовољним члановима удружења проистеклих из рата, чији су чланови породица убијени, мучени и масакрирани, међу којима су око половине били цивили од укупно 3.267 настрадалих - истакао је Којић.

Он каже да ће ово бити други протест српских породица из средњег Подриња и потврдио да ће се оваква окупљања наставити све док не буду процесуирани најодговорнији и директни извршиоци бројних масовних и појединачних злочина над Србима са подручја Бирча и овог дијела Подриња.

-Прије свега, породице несталих и погинулих траже да Суд БиХ процесуира команданта бошњачких војних формација у Сребреници Насера Орића и његове најближе сараднике као налогодавце, али и директне починиоце злочина са осталим припадницима такозване Армије БиХ у Сребреници, о чему постоје докази, као и свједочења више Бошњака, непосредних учесника тих догађаја - истакао је Којић.

Он је навео примјере свједочења посланика у Скупштини тадашње БиХ Ибрана Мустафића из Сребренице, који је у књизи „Планирани хаос“ описао шта се све дешавало и ко је наређивао, предводио и чинио злочине над Србима, али и неистомишљеницима из свог, бошњачког народа.

-О томе пише и пуковник из Сребренице Хусо Салиховић, те постоје свједочења бившег командира сребреничке полиције Хакије Мехољића, изјаве Фадиле Мујић о злочину у Кравици и одређеног броја учесника тих крвавих догађаја и злочина за које нико није одговарао ни 30 година од када су почињени. Са тим се никада нећемо помирити. Нећемо одустати од доказивања истине и правде, те тражења одговорности за оне који су убијали и мучили недужене српске цивиле-дјецу, жене, старце и болесне - поручио је Којић.

Учесници протеста очекују подршка и Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, као и Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина, чији је директор Милорад Којић и приликом прошлог протеста био уз ове породице.

Коментари 0
Повезане вијести
Како је страдао митрополит Петар Зимоњић Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
Скандалозни графити осванули на Цркви Свете Тројице код Пећи Скандалозни графити осванули на Цркви Свете Тројице код Пећи
Хаос на улицама Малмеа пред финале Евровизије: Грађани бјесне на улицама, полиција на сваком кораку Хаос на улицама Малмеа пред финале Евровизије: Грађани бјесне на улицама, полиција на свак...
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    17h 5m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    21h 38m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    19h 12m
    2
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    20h 18m
    0
  • Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
    20h 40m
    0