Срби у Москви пружили подршку руској војсци у Украјини (ФОТО)

03.04.2022. 21:01
1
ИЗВОР: rs.sputnik.news

Српска дијаспора у Москви и велики број Руса пружили су подршку руској специјалној војној операцији у Украјини симболичном вожњом кроз пријестоницу Русије, од амбасаде Србије до амбасаде САД.

Како каже за "sputnik.news" српски привредник у Москви Љубомир Ћурчић, српска дијаспора се окупила како би изразила подршку специјалној војној операцији у Украјини, руском народу и предсjеднику Русије Владимиру Путину.

Он наглашава да Срби никада неће окренути леђа братском народу. Такође, према његовим ријечима, српска дијаспора оштро осуђује агресивну политику коју спроводе САД и НАТО.

"Своје не напуштамо"

Велики број возила прошао је кроз центар Москве са заставама Русије и Србије уз интонирање српске химне "Боже правде", као и пјесама "Катјуша", "Видовдан" и "Ој Косово Косово".

На многим возилима биле су ознаке "Z" и "V" које имају руски тенкови и војна техника која се користи у операцији у Украјини.

Подсјетимо, ознака "Z" означава "За побједу", а "V" значи "Снага је у правди", а троугао (још једно "V") значи "Задатак ће бити испуњен".

Слика

Фото: rs.sputnik.news

На возилима осим застава могла су се видјети и друга обиљежја-фотографије руског предсједника Владимира Путина, министра одбране Сергеја Шојгуа, лидера Чеченије Рамзана Кадирова до разних натписа: "Брат за брата", "Своје не напуштамо", "Слиједи дух својих предака — Двије земље, једна вјера и "Србија је уз Путина".

Треба напоменути да се на улицама Москве могао видјети велики број пролазника који су снимали и сликали колону аутомобила. Возачи су их поздрављали сиренама. Многи од њих изражавали су своју захвалност осмијесима и махањем.

"Раме уз раме"

Срби су пружили подршку руском народу у Донбасу над којим се већ осам година вршио геноцид од стране украјинских националиста. Према ријечима Ћурчића, Срби ће уз Русе стајати раме уз раме у овим тешким тренуцима.

- Ми ћемо помоћи Русији и руском народу. Показаћемо цијелом свијету да су Срби уз Русе. Стајаћемо уз нашу браћу раме уз раме. Борићемо се за правду до посљедњег тренутка. Даћемо и животе ако треба за Русију и Владимира Путина - истиче он.

Такође, Срби су изразили протест политици коју спроводе САД и НАТО. Ћурчић истиче да српски народ није заборавио бомбардовање и агресију од стране НАТО-а 1999. године.

- Нисмо заборавили 1999. годину када су за вријеме бомбардовања страдали недужни људи. За нас је НАТО банда и фашистички савез - наглашава саговорник.

"Срби су храбар народ"

На масовном скупу подршке руском народу, могли су се срести и Руси из Москве и Тверске области који су изразили велику захвалност српској дијаспори.

Слика

Фото: rs.sputnik.news

Према ријечима предузетнице Маркарове Аљоне, Срби су једини народ који је имао воље и храбрости отворено да подржи Русију и руски народ.

- Срби су храбар народ. Сигурна сам да ће Србија и Русија успјети да се одупру агресији од стране Запада. Ми имамо много тога заједничког. Наш народ је за правду, без обзира на законе, дипломатију и комерцијалну корист којом се сада руководи већина. Хвала браћи Србима на оволикој подршци - наглашава она.

Како она наводи, руска влада се борила осам година да ослободи Украјину и руски народ од нациста и фашиста.

Подсјетимо, руски предсједник Владимир Путин је 24. фебруара објавио почетак специјалне војне операције у циљу денацификације и демилитаризације Украјине.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Krle 03.04.2022. 21:51
    Lijepo je čuti za ovu podršku Srpske dijaspore u Moskvi . Ali od ove verbalne podrške dobrostojeće i uhljebljene dijaspore Ruska vojska na frontu nema nikakve koristi. Neznatna i trenutna moralna korist, ali prava korist i pomoć bi bila da mlađi vojno sposobni dijasporci uzmu orižje u ruke i pomognu braći Rusima u borbi protvi povampirenog nacizma. Lako je vozati luksuzna auta i mahati zastavama na sigurnom mjestu u Moskvi, ali kad su tako hrabri i ponosni što ne odu u Lugansk ili Donjeck i tamo se pokažu.
Повезане вијести
Васкрси васкрсле српске војске Васкрси васкрсле српске војске
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    23h 55m
    2
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    8h 31m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    7h 47m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    5h 3m
    3
  • Данас Марковдан
    12h 13m
    0