Srbi u Moskvi pružili podršku ruskoj vojsci u Ukrajini (FOTO)

03.04.2022. 21:01
1
IZVOR: rs.sputnik.news

Srpska dijaspora u Moskvi i veliki broj Rusa pružili su podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini simboličnom vožnjom kroz prijestonicu Rusije, od ambasade Srbije do ambasade SAD.

Kako kaže za "sputnik.news" srpski privrednik u Moskvi Ljubomir Ćurčić, srpska dijaspora se okupila kako bi izrazila podršku specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, ruskom narodu i predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

On naglašava da Srbi nikada neće okrenuti leđa bratskom narodu. Takođe, prema njegovim riječima, srpska dijaspora oštro osuđuje agresivnu politiku koju sprovode SAD i NATO.

"Svoje ne napuštamo"

Veliki broj vozila prošao je kroz centar Moskve sa zastavama Rusije i Srbije uz intoniranje srpske himne "Bože pravde", kao i pjesama "Katjuša", "Vidovdan" i "Oj Kosovo Kosovo".

Na mnogim vozilima bile su oznake "Z" i "V" koje imaju ruski tenkovi i vojna tehnika koja se koristi u operaciji u Ukrajini.

Podsjetimo, oznaka "Z" označava "Za pobjedu", a "V" znači "Snaga je u pravdi", a trougao (još jedno "V") znači "Zadatak će biti ispunjen".

Slika

Foto: rs.sputnik.news

Na vozilima osim zastava mogla su se vidjeti i druga obilježja-fotografije ruskog predsjednika Vladimira Putina, ministra odbrane Sergeja Šojgua, lidera Čečenije Ramzana Kadirova do raznih natpisa: "Brat za brata", "Svoje ne napuštamo", "Slijedi duh svojih predaka — Dvije zemlje, jedna vjera i "Srbija je uz Putina".

Treba napomenuti da se na ulicama Moskve mogao vidjeti veliki broj prolaznika koji su snimali i slikali kolonu automobila. Vozači su ih pozdravljali sirenama. Mnogi od njih izražavali su svoju zahvalnost osmijesima i mahanjem.

"Rame uz rame"

Srbi su pružili podršku ruskom narodu u Donbasu nad kojim se već osam godina vršio genocid od strane ukrajinskih nacionalista. Prema riječima Ćurčića, Srbi će uz Ruse stajati rame uz rame u ovim teškim trenucima.

- Mi ćemo pomoći Rusiji i ruskom narodu. Pokazaćemo cijelom svijetu da su Srbi uz Ruse. Stajaćemo uz našu braću rame uz rame. Borićemo se za pravdu do posljednjeg trenutka. Daćemo i živote ako treba za Rusiju i Vladimira Putina - ističe on.

Takođe, Srbi su izrazili protest politici koju sprovode SAD i NATO. Ćurčić ističe da srpski narod nije zaboravio bombardovanje i agresiju od strane NATO-a 1999. godine.

- Nismo zaboravili 1999. godinu kada su za vrijeme bombardovanja stradali nedužni ljudi. Za nas je NATO banda i fašistički savez - naglašava sagovornik.

"Srbi su hrabar narod"

Na masovnom skupu podrške ruskom narodu, mogli su se sresti i Rusi iz Moskve i Tverske oblasti koji su izrazili veliku zahvalnost srpskoj dijaspori.

Slika

Foto: rs.sputnik.news

Prema riječima preduzetnice Markarove Aljone, Srbi su jedini narod koji je imao volje i hrabrosti otvoreno da podrži Rusiju i ruski narod.

- Srbi su hrabar narod. Sigurna sam da će Srbija i Rusija uspjeti da se odupru agresiji od strane Zapada. Mi imamo mnogo toga zajedničkog. Naš narod je za pravdu, bez obzira na zakone, diplomatiju i komercijalnu korist kojom se sada rukovodi većina. Hvala braći Srbima na ovolikoj podršci - naglašava ona.

Kako ona navodi, ruska vlada se borila osam godina da oslobodi Ukrajinu i ruski narod od nacista i fašista.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin je 24. februara objavio početak specijalne vojne operacije u cilju denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Krle 03.04.2022. 21:51
    Lijepo je čuti za ovu podršku Srpske dijaspore u Moskvi . Ali od ove verbalne podrške dobrostojeće i uhljebljene dijaspore Ruska vojska na frontu nema nikakve koristi. Neznatna i trenutna moralna korist, ali prava korist i pomoć bi bila da mlađi vojno sposobni dijasporci uzmu orižje u ruke i pomognu braći Rusima u borbi protvi povampirenog nacizma. Lako je vozati luksuzna auta i mahati zastavama na sigurnom mjestu u Moskvi, ali kad su tako hrabri i ponosni što ne odu u Lugansk ili Donjeck i tamo se pokažu.
Povezane vijesti
Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno
Skandalozni grafiti osvanuli na Crkvi Svete Trojice kod Peći Skandalozni grafiti osvanuli na Crkvi Svete Trojice kod Peći
Rusi napreduju kod Harkova: Ukrajinski vojnici se predaju, a oficiri se svađaju Rusi napreduju kod Harkova: Ukrajinski vojnici se predaju, a oficiri se svađaju
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    8h 32m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    18h 50m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    18h 56m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    18h 54m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    17h 45m
    0