Сребреница: Помен убијеним Србима из Ратковића

21.06.2021. 09:10
0
ИЗВОР: СРНА

У сребреничком селу Ратковићи данас ће бити обиљежено 29 година од убиства двадесетчетворо Срба које су свирепо побиле муслиманске снаге из околних села и Сребренице.

Већина страдалих били су цивили, а убијени су у својим кућама и двориштима.

Настављајући етничко чишћење српског народа из сребреничких села, започето у априлу 1992. године, јаке муслиманске снаге из околних села и Сребренице, у зору тог јунског јутра упале су у српско село и убијале незаштићене цивиле, пљачкајући и палећи све што су затекле у углавном старачким домаћинствима.

Масакрирали су и убијали жене, старце, слијепе, глувонијеме, а потом су их палили у њиховим кућама. Међу убијенима је било и шест старијих жена.

Мањи број мјештана успио је да се сакрије и спаси од сигурне смрти, захваљујући јутарњој магли и добром познавању терена. Скривени у шикаре гледали су како муслимански војници убијају, пљачкају и пале српску имовину.

Ни за овај, као ни за све остале масовне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу још нико није осуђен.

Окружни суд у Бијељини ослободио је оптужбе Ибру Јакуповића и Хусу Салиховића за ратни злочин над Србима у Ратковићима због, како уобичајено наведе, недостатка доказа да су то они починили.

Како вријеме пролази, смањује се и број свједока, јер људи умиру и питање је да ли ће неко од преживјелих дочекати да Тужилаштво и Суд БиХ процесуирају неког починиоца злочина у Ратковићима да би испричали како су ту убијани Срби и ко је то учинио.

Ратковићи су прије 29 година потпуно спаљени и уништени. У овом похараном и у шибље зараслом селу за двије деценије након рата подигнут је споменик настрадалим мјештанима и обновљено је свега осам кућа, али због непостојања пута, само један мјештанин се вратио у село, а током љета још неколико мјештана долази и обрађују малињаке.

Да је ту некада било село свједочи још понека зидина која није потпуно зарасла у врзину, шибље и остругу, те споменици и крстови у сеоском гробљу, које су сродници поново подигли прецима, јер су зликовци, приликом упада у село, полупали споменике и оскрнавили гробове са намјером да потпуно затру трагове српског постојања на овом простору.

Парастос убијеним Србима из Ратковића биће служен од 14.00 часова код споменика изнад села који су подигли преживјели мјештани.

Помен организују Борачка организација и Одбор за обиљежавање значајних датума страдања српског народа Сребренице.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
У недјељу молитвени помен сахрањеним на гробљу Резаковина код Високог У недјељу молитвени помен сахрањеним на гробљу Резаковина код Високог
Одата почаст српским борцима палим на Јасику Одата почаст српским борцима палим на Јасику
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 56m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 29m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 55m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 8m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 37m
    3