Сребреница: Сваке године мање становника, а за изборе више гласача

23.10.2020. 10:19
0
ИЗВОР: esrebrenica.ba

За предстојеће Локалне изборе 2020. право гласа у Сребреници има 14.599 особа, што је 831 више него 2016. године. Док се број људи који живи на територији општине Сребреница сваке године смањује – број гласача за сваке изборе расте.

Према ријечима предсједнице Општинске изборне комисије Сребреница Љиљане Стевановић на Локалним изборима 2020. у Сребреници за начелника општине пријављена су четири кандидата.

- Укупно је пристигло 30 овјерених политичких субјеката. За начелника општине Сребреница пријављена су два независна кандидата и два кандидата испред коалиција политичких партија. За Скупштину општину Сребреница пријављено је 25 кандидатских листа - истиче Стевановић.

Сходно Централној изборној комисији Босне и Херцегвине биће формирани и бирачки одбори на приједлог политичких партија, а до 1. новембра биће обављено именовање и акредитација посматрача на бирачким мјестима.

- На територији општине Сребреница биће отворено 29 бирачких мјеста од чега 27 за редовне гласаче, једно бирачко мјесто за гласање у одсуству и непотврђене листиће и једно гласачко мјесто – лично за особе које су 1991. имале личну карту у овој општини - рекла је Стевановић.

Она каже да ће сходно броју особа које због здравствених проблема не могу изаћи на гласачка мјеста бити организовани мобилни тимови, а ове изборе биће на располагању један ковид тим за гласање лица која су заражена вирусом.

Према информацијама надлежних из Општине Сребреница на територији општине живи између 5.000 и 6.000 становника, док право гласа највише има 3.000 лица. Право гласа на Локалним изборима 2020. за Сребреницу има 14.599 особа што показује да локлано становништво представља мањину и да представнике у власти бирају људи који ту не живе.

Промјеном изборног закона којим би се омогућило гласање особа које живе у Сребреници ова средина би добила на значају и афирмацији, а била би пожељна и за повратак људи и досељавање младих брачних парова јер постоје евиденти ресурси и потенцијали за развој којим би се омогућио квалитенији живот свима.

До тада, тешко да се много тога може промијенити у овој општини.

Коментари 0
Повезане вијести
Којић: Међу погинуле у Поточарима уписани још живи људи Којић: Међу погинуле у Поточарима уписани још живи људи
Вучић: Шансе су минималне, али Србија ће се борити против резолуције о Сребреници до посљедњег тренутка Вучић: Шансе су минималне, али Србија ће се борити против резолуције о Сребреници до посље...
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    15h 51m
    10
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    22h 32m
    13
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    2h 55m
    2
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    14h 39m
    0
  • На аеродрому откривена врећа са змијама у панталонама путника
    13h 6m
    0