Средњошколци из Источне Илиџе у мисији за „оброк љубави“

28.02.2023. 15:09
0
ИЗВОР: katera.news

Матуранти другог одјељења гимназије, као своју тему за такмичење из демократије и људских права, које се одржава сваке године, одабрали су тему „Оброк љубави“. Пројекат се базира на помагању и пружању помоћи хуманитарне организације „Оплемени срце“, која већ дуже вријеме активно ради у нашем граду.

- Поједини грађани живе у изузетно тешким и немогућим условима и њима је неопходна помоћ. Од основних кућних потрепштина и одјеће, храна им је најпотребнија. Један оброк дневно би им доста значио. Угрожени грађани углавном не добијају никакву новчану помоћ, а уколико примају одређени новчани додатак, он износи минималну помоћ од које би могли преживјети – рекли су ови хумани ученици за портал Катера.

Додају да организација „Оплемени срце“ не добија адекватну помоћ од града, као и да је новац из градског буџета недовољан за рјешавање проблема социјално угрожених грађана.

Ученици указују на важност ове организације и колико заправо мало ученика и младих људи знају за овај хумани покрет. Као главни проблем, матуранти истичу несвјесност о броју социјално угрожених породица на нивоу нашег града.

Идеја ученика је и мијењање закона о ПДВ-у на донирану храну, а поводом тог питања јавили су се Управи за индиректно опорезивање. На питање да ли је поменути закон ступио у реализацију, ученици су, како кажу, добили одговор да није дошло до измјене законских прописа који се тичу ослобађања од плаћања ПДВ-а за дониран  храну.

Организација „Оплемени срце“ већ 5 година има јединствени хуманитарани број за све оператере 17049 чијим позивом се донирају 2 КМ за оброк социјално угроженим грађанима Источног Сарајева.

Коментари 0
Повезане вијести
Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО) Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
Ученици СШЦ „Источна Илиџа“ обиљежили Свјетски дан здравља и прикупљали новац за Веру Ученици СШЦ „Источна Илиџа“ обиљежили Свјетски дан здравља и прикупљали новац за Веру
Еколошка секција Средњошколског центра „Источна Илиџа“ обиљежила Свјетски дан вода (ФОТО) Еколошка секција Средњошколског центра „Источна Илиџа“ обиљежила Свјетски дан вода (ФОТО)
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    20h 31m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    20h 38m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    17h 20m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    11h 58m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    12h 30m
    0