Srednjoškolci iz Istočne Ilidže u misiji za „obrok ljubavi“

28.02.2023. 15:09
0
IZVOR: katera.news

Maturanti drugog odjeljenja gimnazije, kao svoju temu za takmičenje iz demokratije i ljudskih prava, koje se održava svake godine, odabrali su temu „Obrok ljubavi“. Projekat se bazira na pomaganju i pružanju pomoći humanitarne organizacije „Oplemeni srce“, koja već duže vrijeme aktivno radi u našem gradu.

- Pojedini građani žive u izuzetno teškim i nemogućim uslovima i njima je neophodna pomoć. Od osnovnih kućnih potrepština i odjeće, hrana im je najpotrebnija. Jedan obrok dnevno bi im dosta značio. Ugroženi građani uglavnom ne dobijaju nikakvu novčanu pomoć, a ukoliko primaju određeni novčani dodatak, on iznosi minimalnu pomoć od koje bi mogli preživjeti – rekli su ovi humani učenici za portal Katera.

Dodaju da organizacija „Oplemeni srce“ ne dobija adekvatnu pomoć od grada, kao i da je novac iz gradskog budžeta nedovoljan za rješavanje problema socijalno ugroženih građana.

Učenici ukazuju na važnost ove organizacije i koliko zapravo malo učenika i mladih ljudi znaju za ovaj humani pokret. Kao glavni problem, maturanti ističu nesvjesnost o broju socijalno ugroženih porodica na nivou našeg grada.

Ideja učenika je i mijenjanje zakona o PDV-u na doniranu hranu, a povodom tog pitanja javili su se Upravi za indirektno oporezivanje. Na pitanje da li je pomenuti zakon stupio u realizaciju, učenici su, kako kažu, dobili odgovor da nije došlo do izmjene zakonskih propisa koji se tiču oslobađanja od plaćanja PDV-a za doniran  hranu.

Organizacija „Oplemeni srce“ već 5 godina ima jedinstveni humanitarani broj za sve operatere 17049 čijim pozivom se doniraju 2 KM za obrok socijalno ugroženim građanima Istočnog Sarajeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Održan godišnji koncert učenika Srednje muzičke škole u Istočnoj Ilidži (FOTO) Održan godišnji koncert učenika Srednje muzičke škole u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Nasmijana lica maturanata i večeras na ulicama Istočnog Sarajeva (FOTO) Nasmijana lica maturanata i večeras na ulicama Istočnog Sarajeva (FOTO)
Anastasija Đorđić učenik generacije Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ Anastasija Đorđić učenik generacije Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“
Najčitanije
  • Prije 32 godine formirana legendarna Srpska garda Ilidža (FOTO)
    23h 12m
    19
  • Preminula djevojčica Helena Gavran - Počivaj u miru, crvenokosa djevojčice!
    13h 39m
    2
  • Kuglof
    10h 33m
    0
  • Božović: Volja naroda se ne može nikakvim pritiscima spriječiti
    18h 37m
    0
  • Intervju sa dr Igorom Lukićem, kandidatom za gradonačelnika Istočnog Sarajeva
    15h 33m
    17