Средњошколка из Братунца најмлађи међународни боксерски судија на свијету

16.02.2023. 12:13
0
ИЗВОР: srna.rs

Ријеткост је да тек пунољетне особе постану судије у било ком спорту, а посебно у боксу, међутим, примјер 18-годишње Братунчанке Емилије Перић, ученице сребреничког Средњошколског центра, демантује то неписано правило.

Према расположивим подацима, она је најмлађи међународни боксерски судија на свијету.

Ова дјевојка је тек постала пунољетна, а већ има звање међународног боксерског судије.

Занимљивост је тим већа јер Перићева живи у малој средини која нема боксерску традицију, али је изњедрила омладинску европску и свјетску шампионку Сару Ћирковић са којом је Емилија почела да тренира овај спорт.

- Формирањем боксерског клуба у Братунцу и ја сам са братом почела да тренирам бокс, што се није допало родитељима, али нас нису ометали. Тренирали смо у Братунцу и Сребреници и 2020. године на наговор тренера Жељка Тодоровића, са 16 година, положила сам испит за боксерског судију - почиње причу Емилија.

Она каже да се опредијелила за бокс јер тај спорт захтијева добру физичку и психичку спремност, односно брзу координацију снаге и ума у чему се добро сналази и осјећа.

Спорт и школа паралелно

Бављење спортом и суђењем није је удаљило од школе – Емилија је четврти разред Медицинске школе у Сребреници и намјерава да ове године упише дефектологију, али и да настави да се бави боксом и суђењем, јер је завољела и посветила се овом спорту.

Иако је активни боксерски судија, ова дјевојка је наставила да тренира и ради са дјецом у братуначком боксерском клубу “Kум”.

- Од тренера Тодоровића научила сам да је бокс спорт који јача тијело и ум. Он нас учи да будемо боље особе, да учимо, читамо књиге и живимо здраво - истиче Емилија.

Почела да тренира са свјетском шампионком Саром

Емилија је почела да тренира заједно са садашњом свјетском омладинском шампионком до 50 килограм Саром Ћирковић, која наступа за репрезентацију Србије.

- Ми се и даље дружимо, али се ријетко виђамо због обавеза. Чешће се сусрећемо на турнирима на којима Сара боксује, а ја судим, него у родном Братунцу - објашњава Емилија.

Она истиче то другарство и предвиђа Сари сјајну интернационалну каријеру.

Слика

Фото: srna.rs

Емилија планира да се и даље бави суђењем боксерских мечева, али јој је образовање приоритет и сматра да може ускладити обавезе да буде успјешна на “оба поља”.

Ова млада дјевојка суди и женске и мушке боксерске мечеве и већ је изградила ауторитет у рингу, као и поштовање такмичара.

Kаже да је мало лакше судити мечеве у женској конкуренцији.

Преданим радом, учењем и харизмом Емилија успјешно гради каријеру и слиједи своје снове у боксерском спорту, као и њене другарице Сара Ћирковић и Дуња Вуксић из Братунца које наступају за Србију и освајају медаље на великим такмичењима.

Коментари 0
Повезане вијести
Весна Милетић, професорица с пиштаљком Весна Милетић, професорица с пиштаљком
Мужјак из „породице Родић“ се из Африке вратио у Братунац Мужјак из „породице Родић“ се из Африке вратио у Братунац
Сара Ћирковић: Сада сањам олимпијску медаљу Сара Ћирковић: Сада сањам олимпијску медаљу
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    2h 9m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    14h 46m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    18h 34m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    23h 38m
    1
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    18h 18m
    0