Srednjoškolka iz Bratunca najmlađi međunarodni bokserski sudija na svijetu

16.02.2023. 12:13
0
IZVOR: srna.rs

Rijetkost je da tek punoljetne osobe postanu sudije u bilo kom sportu, a posebno u boksu, međutim, primjer 18-godišnje Bratunčanke Emilije Perić, učenice srebreničkog Srednjoškolskog centra, demantuje to nepisano pravilo.

Prema raspoloživim podacima, ona je najmlađi međunarodni bokserski sudija na svijetu.

Ova djevojka je tek postala punoljetna, a već ima zvanje međunarodnog bokserskog sudije.

Zanimljivost je tim veća jer Perićeva živi u maloj sredini koja nema boksersku tradiciju, ali je iznjedrila omladinsku evropsku i svjetsku šampionku Saru Ćirković sa kojom je Emilija počela da trenira ovaj sport.

- Formiranjem bokserskog kluba u Bratuncu i ja sam sa bratom počela da treniram boks, što se nije dopalo roditeljima, ali nas nisu ometali. Trenirali smo u Bratuncu i Srebrenici i 2020. godine na nagovor trenera Željka Todorovića, sa 16 godina, položila sam ispit za bokserskog sudiju - počinje priču Emilija.

Ona kaže da se opredijelila za boks jer taj sport zahtijeva dobru fizičku i psihičku spremnost, odnosno brzu koordinaciju snage i uma u čemu se dobro snalazi i osjeća.

Sport i škola paralelno

Bavljenje sportom i suđenjem nije je udaljilo od škole – Emilija je četvrti razred Medicinske škole u Srebrenici i namjerava da ove godine upiše defektologiju, ali i da nastavi da se bavi boksom i suđenjem, jer je zavoljela i posvetila se ovom sportu.

Iako je aktivni bokserski sudija, ova djevojka je nastavila da trenira i radi sa djecom u bratunačkom bokserskom klubu “Kum”.

- Od trenera Todorovića naučila sam da je boks sport koji jača tijelo i um. On nas uči da budemo bolje osobe, da učimo, čitamo knjige i živimo zdravo - ističe Emilija.

Počela da trenira sa svjetskom šampionkom Sarom

Emilija je počela da trenira zajedno sa sadašnjom svjetskom omladinskom šampionkom do 50 kilogram Sarom Ćirković, koja nastupa za reprezentaciju Srbije.

- Mi se i dalje družimo, ali se rijetko viđamo zbog obaveza. Češće se susrećemo na turnirima na kojima Sara boksuje, a ja sudim, nego u rodnom Bratuncu - objašnjava Emilija.

Ona ističe to drugarstvo i predviđa Sari sjajnu internacionalnu karijeru.

Slika

Foto: srna.rs

Emilija planira da se i dalje bavi suđenjem bokserskih mečeva, ali joj je obrazovanje prioritet i smatra da može uskladiti obaveze da bude uspješna na “oba polja”.

Ova mlada djevojka sudi i ženske i muške bokserske mečeve i već je izgradila autoritet u ringu, kao i poštovanje takmičara.

Kaže da je malo lakše suditi mečeve u ženskoj konkurenciji.

Predanim radom, učenjem i harizmom Emilija uspješno gradi karijeru i slijedi svoje snove u bokserskom sportu, kao i njene drugarice Sara Ćirković i Dunja Vuksić iz Bratunca koje nastupaju za Srbiju i osvajaju medalje na velikim takmičenjima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Priča o jednoj Dunji (FOTO) Priča o jednoj Dunji (FOTO)
Na obali Drine pronađeno tijelo muškarca Na obali Drine pronađeno tijelo muškarca
Još dvije srpske bokserke u osmini finala Svjetskog prvenstva u Nju Delhiju Još dvije srpske bokserke u osmini finala Svjetskog prvenstva u Nju Delhiju
Najčitanije
 • Policija objavila detalje nesreće u kojoj je poginuo otac šestoro djece (VIDEO)
  13h 45m
  0
 • Aleksa Vukadin učenik generacije Srednjoškolskog centra „Pale“
  16h 4m
  5
 • Utopila se dva tinejdžera
  4h 16m
  0
 • Prekid električne energije u Palama
  17h 3m
  0
 • Priča o jednoj Dunji (FOTO)
  10h 42m
  0