Srednjoškolka iz Bratunca najmlađi međunarodni bokserski sudija na svijetu

16.02.2023. 12:13
0
IZVOR: srna.rs

Rijetkost je da tek punoljetne osobe postanu sudije u bilo kom sportu, a posebno u boksu, međutim, primjer 18-godišnje Bratunčanke Emilije Perić, učenice srebreničkog Srednjoškolskog centra, demantuje to nepisano pravilo.

Prema raspoloživim podacima, ona je najmlađi međunarodni bokserski sudija na svijetu.

Ova djevojka je tek postala punoljetna, a već ima zvanje međunarodnog bokserskog sudije.

Zanimljivost je tim veća jer Perićeva živi u maloj sredini koja nema boksersku tradiciju, ali je iznjedrila omladinsku evropsku i svjetsku šampionku Saru Ćirković sa kojom je Emilija počela da trenira ovaj sport.

- Formiranjem bokserskog kluba u Bratuncu i ja sam sa bratom počela da treniram boks, što se nije dopalo roditeljima, ali nas nisu ometali. Trenirali smo u Bratuncu i Srebrenici i 2020. godine na nagovor trenera Željka Todorovića, sa 16 godina, položila sam ispit za bokserskog sudiju - počinje priču Emilija.

Ona kaže da se opredijelila za boks jer taj sport zahtijeva dobru fizičku i psihičku spremnost, odnosno brzu koordinaciju snage i uma u čemu se dobro snalazi i osjeća.

Sport i škola paralelno

Bavljenje sportom i suđenjem nije je udaljilo od škole – Emilija je četvrti razred Medicinske škole u Srebrenici i namjerava da ove godine upiše defektologiju, ali i da nastavi da se bavi boksom i suđenjem, jer je zavoljela i posvetila se ovom sportu.

Iako je aktivni bokserski sudija, ova djevojka je nastavila da trenira i radi sa djecom u bratunačkom bokserskom klubu “Kum”.

- Od trenera Todorovića naučila sam da je boks sport koji jača tijelo i um. On nas uči da budemo bolje osobe, da učimo, čitamo knjige i živimo zdravo - ističe Emilija.

Počela da trenira sa svjetskom šampionkom Sarom

Emilija je počela da trenira zajedno sa sadašnjom svjetskom omladinskom šampionkom do 50 kilogram Sarom Ćirković, koja nastupa za reprezentaciju Srbije.

- Mi se i dalje družimo, ali se rijetko viđamo zbog obaveza. Češće se susrećemo na turnirima na kojima Sara boksuje, a ja sudim, nego u rodnom Bratuncu - objašnjava Emilija.

Ona ističe to drugarstvo i predviđa Sari sjajnu internacionalnu karijeru.

Slika

Foto: srna.rs

Emilija planira da se i dalje bavi suđenjem bokserskih mečeva, ali joj je obrazovanje prioritet i smatra da može uskladiti obaveze da bude uspješna na “oba polja”.

Ova mlada djevojka sudi i ženske i muške bokserske mečeve i već je izgradila autoritet u ringu, kao i poštovanje takmičara.

Kaže da je malo lakše suditi mečeve u ženskoj konkurenciji.

Predanim radom, učenjem i harizmom Emilija uspješno gradi karijeru i slijedi svoje snove u bokserskom sportu, kao i njene drugarice Sara Ćirković i Dunja Vuksić iz Bratunca koje nastupaju za Srbiju i osvajaju medalje na velikim takmičenjima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Braća golubijeg srca i heroji humanosti iz Pobrđa Braća golubijeg srca i heroji humanosti iz Pobrđa
"Ruj" se proslavlja 119 godina "Ruj" se proslavlja 119 godina
Vatrogasci pronašli tijelo muškarca Vatrogasci pronašli tijelo muškarca
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 32m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 23m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 10m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 36m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 18m
    0