Српска православна црква подржава препоруке струке

20.10.2020. 17:06
0
ИЗВОР: Srpskainfo

У сусрет славама, које ћемо због епидемије корона вируса прослављати у специфичним околностима, препоруке струке подржала је и Српска православна црква.

Крсну славу требало би обиљежити уз поштовање свих епидемиолошких мјера.

Нема крсне славе без свијеће, жита, вина и колача, који се припрема са светом водицом. Традиција њеног освештавања у домовима вјерника у Крушевачкој епархији неће бити прекидана, уз поштовање препорука струке и љекара о противепидемијским мјерама, пише РТC.

– Ове године свештеници су нормално кренули да свете водицу. Постоје појединачни случајеви гдје људи зажеле да им донесемо у флашици водицу, што ми њима наравно изађемо у сусрет. А ево јуче је био празник Св. Апостола Томе и велики број наших вјерника са маскама су долазили у храм Божији. На сваком столу гдје се реже колач постоји алкохол, тако да свако од нас и од њих може да руке дезинфикује – истиче Жељко Марковић, старјешина цркве Лазарице.

Брига о сопственом здрављу није израз одсуства вјере, већ љубави и одговорности према ближњима. Отуда ће већина вјерника ове године послушати савјете да заштитника дома прослави са што мање гостију или само у кругу породице.

– Породица као мала црква, као црква у малом, управо на дан славе треба да посвједочи то. Слава ће бити прилика да нас сабере, да нас окупи, да се потрудимо да што више једни другима посвједочимо љубав, а можда на овај начин ћемо и пожељети једни друге да бисмо једни друге више вољели – наводи Жељко Марковић.

Повратак традицији, обиљежавању крсне славе у кругу породице или, како се некада чинило, са гостима, који тек на кратко наврате да се послуже житом, кафом и колачима, можда су права препорука у години пандемије.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Свети Тимотеј и Мавра Данас Свети Тимотеј и Мавра
Саопштење Светог архијерејског сабора Српске православне цркве Саопштење Светог архијерејског сабора Српске православне цркве
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    13h 53m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    14h 10m
    3
  • У четвртак отварање Народног позоришта Источно Сарајево
    8h 50m
    3
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    13h 15m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    14h 46m
    5