Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина

26.04.2024. 10:36
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Већ више од 20 година Република Српска има негативан природни прираштај, а такав тренд настављен је и у прошлој години, када је Српска "изгубила" неколико мањих општина попут Крупе на Уни, Језера, Источног Старог Града и Источног Мостара заједно, јер је број умрлих лани био већи за 4.199 у односу на број рођених.

Према подацима Републичког завода за статистику, током 2023. године у Српској је рођено 9.309 беба, док је број умрлих много већи, односно 13.508. Тако је у односу на 2022. годину, лани ситуација била мало боља. Наиме, у 2022. години је у матичну књигу рођених уписано 9.118 беба, а у матичну књигу умрлих 16.263 особе.

Узимајући у обзир податке из пописа из 2013. године, мање од 4.199 становника имају општине: Доњи Жабар, Хан Пијесак, Љубиње, Ново Горажде, Оштра Лука, Берковићи, Трново (РС), Калиновик, Крупа на Уни, Језеро, Источни Стари Град, Петровац, Купрес (РС), Источни Мостар и Источни Дрвар.

- Од 2002. године природни прираштај Републике Српске је негативан. Континуитет пада природног прираштаја указује на све већи број умрлих, а мањи број живорођених. Стопа природног прираштаја у 2023. години износила је -3,7 промила - навели су из Завода за статистику Српске додајући да је ипак у 2023. години забиљежена највиша стопа укупног фертилитета.

Стево Пашалић, демограф, истиче да већи проблем представља одсељавање становништва него негативан природни прираштај, који је, како каже, у 2023. години био повољнији у односу на претходне. Како наводи, статистика не узима у обзир спољне миграције, а цијели регион је управо негативан када се говори о том питању.

- За ових 10 година након пописа закључно са 2023. годином, дошао сам до броја од 104.000 одлазака, то је у просјеку око 10.430 одлазака годишње. Такође, имамо и унутрашње миграције у БиХ, гдје је Република Српска позитивна - каже Пашалић за "Независне новине".

Како истиче, радује га податак да је у Српској рођено више од 9.000 беба, мада је и то мало, те да се мјерама мора повећати број рођених бар на 10.000.

Пашалић наводи да је потребно донијети мјере које неће бити популистичке нити политичке, већ стручне и да акценат треба да буде на квалитету, а не само на квантитету.

- Не требају класична давања, она дају најмање ефеката. Она свакоме добро дођу, али не дају ефекте - каже он за "Независне новине".

Према његовим подацима, на крају прошле године Српска је имала око милион и седам хиљада становника.

Владимир Васић, социолог, истиче за "Независне новине" да се у данашње вријеме породица само декларативно ставља на прво мјесто, али и да пад наталитета није само карактеристичан за бх. друштво, већ да са тим проблеме воде и друге земље.

- Један од разлога јесте тај што велики број младих људи у најрепродуктивнијој животној доби напушта државу, дакле, одлазе из БиХ и она флоскула да ћемо постати држава стараца чини ми се да се обистинила. Доста људи, односно и жена и мушкараца, напушта државу, одлазе и самим тим односе људски ресурс, односно, рађају живот ван граница БиХ и те генерације које се тамо рађају, оне, нажалост, остају тамо - каже он.

Такође, како истиче, данас је често каријера на првом мјесту.

- Граница уласка у брак и код мушкараца и код жена се помјерила. У дубоким тридесетим годинама ступамо у брак и рађамо једно или двоје, максимално троје дјеце, што, већ видимо, утиче на негативни природни прираштај - истиче Васић за "Независне новине"

Како наводи, проблем су и одлуке које су често само "козметичке", а не суштинске.

- Дакле, да би се дугорочно ријешио овај проблем, држава треба активно да се укључи и да се створе неки реални социјални услови за склапање бракова, за рађење новог живота - сматра он.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    21h 6m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    20h 37m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    16h 53m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    21h 0m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    12h 48m
    2