Српске кломпе за руске љекаре

05.10.2021. 14:47
0
ИЗВОР: СРНА

Тржишту Руске Федерације до краја године биће испоручено 90.000 пари обуће за специјалне намјене, произведених у Србији за љекаре, медицинско особље и продавце у трговинском ланцима.

Извозне уговоре, уз подршку Привредне коморе Србије /ПКС/, потписало је пет домаћих компанија са дистрибутером "Еталон центар" из Москве, а сљедеће године очекује се извоз у Русију око 250.000 пари ове врсте обуће, саопштено је из ПКС.

Директор представништва ПКС у Москви Дејан Делић рекао је да је од јула у Русију извезено 50.000 пари обуће, те да се очекује да ће у 2022. години укупан извоз српске одјеће и обуће за специјалне намјене, преко холдинга "Еталон центар", премашити четири милиона евра.

- С обзиром на потенцијал пласмана обуће и одеће у Русију, изазов за наше произвођаче и извознике биће ангажовање и обучавање нових радника и експерата - навео је Делић.

Он је напоменуо да ће стабилан извоз дати сигурност даљем проширењу производних капацитета и реализацији извозних послова у чему ће компаније имати пуну подршку Представништва ПКС у Русији.

Делић је и најавио учешће компанија из Србије на Међународном сајму безбједности и заштите на раду почетком децембра у Москви.

- Бренд српских производа популаран је у Русији јер потрошаче асоцира на квалитет и традицију производње, у шта смо се и уверили током састанака са представницима привреде и посета компанијама у Србији - рекао је Делић.

Према његовим ријечима, планови за сљедећу сезону су даљи пласман српске обуће за медицинске установе и апотеке, затим дјечије одјеће и обуће, анатомских уложака, камуфлажне и модне одјеће специјализоване за лов и риболов.

Власник руског холдинга "Еталон центар" Денис Осипов рекао је да овај холдинг планира да из Србије увози радну и заштитну обућу за вариоце и ватрогасце.

- Анализираћемо и подстицаје државе усмјерене ка проширењу домаћих производних капацитета и отварање сопствене производње текстилних производа за специјалне намене ради извоза на трећа тржишта - истакао је Осипов.

Српски извоз у Русију у првој половини ове године повећан је за 17 одсто и премашио је 520 милиона долара, а очекује се до краја године да буде већи од милијарду долара.

Коментари 0
Повезане вијести
Извоз оружја и муниције из БиХ и даље расте Извоз оружја и муниције из БиХ и даље расте
Домаћа пастрмка осваја страна тржишта Домаћа пастрмка осваја страна тржишта
Страдање сарајевских љекара – Град у којем је убијена Хипократова заклетва Страдање сарајевских љекара – Град у којем је убијена Хипократова заклетва
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    11h 17m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    12h 32m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    18h 23m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    16h 50m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    18h 42m
    0