Српски љекари верују у побједу над вирусом корона

26.03.2020. 09:33
0
ИЗВОР: Srpska.info

- Први пут осјећам да можемо да обуздамо ову неман - порука оптимизма коју је на конференцији рекао епидемиолог Предраг Кон наишла је на одобравање већег дјела јавности, али и његових колега.

Дах оптимизма са друге стране се суочава са једним новим изазовом: ескпоненцијалним растом епидемије.

Тако је било много оних који су се запитали како у вријеме убрзања и повећаног броја заражених од корона вируса наши љекари виде “свјетло на крају тунела”. Шта се заправо дешава?

Србија је у трећој недјељи од појаве првог забиљеженог случаја корона вируса у Србији. Бројка заражених у току 24 сата расте и креће се експоненцијално на горе – док је на почетку било по 5 до 6 случајева дневно, у другој недјељи та бројка је била око 20 до 30, јуче смо имали случај да смо на дневном нивоу имали 54 новообољелих, а јуче се десио највећи раст – 81 новозаражена особа од прошлог пресјека.

Боља контрола

Крива се, дакле, креће на горе, а по процјени епидемиолога то ће се и додатно убрзати, чему доприноси и нова мјера масовног тестирања. Али шта је вратило осмијех на лица наших љекара? Рекло би се да би одговор могао стати у једну синтагму: вјера да ће здравствени систем издржати, преноси Blic.

Можда у масовном тестирању и лежи дио оптимизам стручњака. Овом препоруком кинеских стручњака више нисмо у ситуацији да каскамо за вирусом, већ долазимо у фазу “контра напада”, а са њим, сматрају стручњаци јавља се нова мотивација.

– Најавили смо повећан број тестирања што ће омогућити бољу контролу ширења инфекције, нећемо бити пасивни, трагаћемо и у оним групама које не показују симптоме. Међутим, без обзира на повећано тестирање, самоизолација нема своју замјену, она је кључна. Нема везе да се свако јутро тестирамо, а послије да се крећемо и на крају дана све се промјени. Посебно ће се акценат ставити на тестирање здравствених радника и породица оних који имају инфекцију. Трагамо за вирусом, не смијемо дозволимо да од оног ко има инфекцију, пређе на неку другу, слабу особу. Морамо да зауставимо ланац преношења инфекције – рекла је др Дарија Кисић Тепавчевић.

Већа средства

Када кажемо боља средства, више пута смо од наших епидемиолога ових дана могли да чујемо да стратегија напада вируса умјесто досадашњег хватања “врха леденог бријега” јесте оптерећење за здравствени систем, али да је она сада могућа јер имамо боља средства и помоћ кинеских стручњака.

– Правац који смо до сада ми имали је онај који смо могли са капацитетима и бројем тестова које смо имали. Тај правац је био правац продужења времена који не би превише оптеретио здравствени систем. Свједоци смо да је почео експоненцијални раст, а ми мјере социјалног дистанцирања имамо већ предузете. Сада имамо предуслов за масовно тестирање – казао је епидемиолог Предраг Кон.

Средства која смо добили првенствено су важна потпора за здравствене раднике, јер ће тако бити растерећенији: неће морати да брину да ли имају маске, респираторе и основа средства за рад, а тестирање ће спречити да међу њима дође до већег броја заражених будући да су у сталном контакту са обољелима.

Дошло је и 50 милиона маски, респиратори су обезбјеђени у највећој мјери, спремни лежајеви у болницама, направљена цијела структура ко од пацијената гдје иде, то значи да је систем разрађен.

Суочавање са проблемом

Епидемиолог Кон је јуче рекао и да се очекује да четврта недјеља буде нагора по броју заражених, али за љекаре је важна мотивација и то што се хватамо у коштац са проблемом.

Додатни медицински радници

Важан подстицај за оптимизам у овом тренутку што долази и помоћ у виду здравствених радника, наших држављана из иностранства. За сада их је 300.

Солидарност

“Сваке мјере морамо у милиметар да се придржавамо”. И чини се да се грађани тога и приџавају.

– Виде се ефекти мјера и то ће тек бити мјерљивије сљедеће недјеље. Старијих немамо у болницама јер су мјере уродиле плодом, јер смо их затворили – казао је епидемиолог Предраг Кон.

Чини се да се поправљамо, а то је синоћ похвалила и премијерка Ана Брнабић, јер смо, како каже, изгледа “схватили да смо сви на истом задатку”.

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    22h 40m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    1h 2m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    19h 7m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    21h 55m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    15h 16m
    0