Srpski ljekari veruju u pobjedu nad virusom korona

26.03.2020. 09:33
0
IZVOR: Srpska.info

- Prvi put osjećam da možemo da obuzdamo ovu neman - poruka optimizma koju je na konferenciji rekao epidemiolog Predrag Kon naišla je na odobravanje većeg djela javnosti, ali i njegovih kolega.

Dah optimizma sa druge strane se suočava sa jednim novim izazovom: eskponencijalnim rastom epidemije.

Tako je bilo mnogo onih koji su se zapitali kako u vrijeme ubrzanja i povećanog broja zaraženih od korona virusa naši ljekari vide “svjetlo na kraju tunela”. Šta se zapravo dešava?

Srbija je u trećoj nedjelji od pojave prvog zabilježenog slučaja korona virusa u Srbiji. Brojka zaraženih u toku 24 sata raste i kreće se eksponencijalno na gore – dok je na početku bilo po 5 do 6 slučajeva dnevno, u drugoj nedjelji ta brojka je bila oko 20 do 30, juče smo imali slučaj da smo na dnevnom nivou imali 54 novooboljelih, a juče se desio najveći rast – 81 novozaražena osoba od prošlog presjeka.

Bolja kontrola

Kriva se, dakle, kreće na gore, a po procjeni epidemiologa to će se i dodatno ubrzati, čemu doprinosi i nova mjera masovnog testiranja. Ali šta je vratilo osmijeh na lica naših ljekara? Reklo bi se da bi odgovor mogao stati u jednu sintagmu: vjera da će zdravstveni sistem izdržati, prenosi Blic.

Možda u masovnom testiranju i leži dio optimizam stručnjaka. Ovom preporukom kineskih stručnjaka više nismo u situaciji da kaskamo za virusom, već dolazimo u fazu “kontra napada”, a sa njim, smatraju stručnjaci javlja se nova motivacija.

– Najavili smo povećan broj testiranja što će omogućiti bolju kontrolu širenja infekcije, nećemo biti pasivni, tragaćemo i u onim grupama koje ne pokazuju simptome. Međutim, bez obzira na povećano testiranje, samoizolacija nema svoju zamjenu, ona je ključna. Nema veze da se svako jutro testiramo, a poslije da se krećemo i na kraju dana sve se promjeni. Posebno će se akcenat staviti na testiranje zdravstvenih radnika i porodica onih koji imaju infekciju. Tragamo za virusom, ne smijemo dozvolimo da od onog ko ima infekciju, pređe na neku drugu, slabu osobu. Moramo da zaustavimo lanac prenošenja infekcije – rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Veća sredstva

Kada kažemo bolja sredstva, više puta smo od naših epidemiologa ovih dana mogli da čujemo da strategija napada virusa umjesto dosadašnjeg hvatanja “vrha ledenog brijega” jeste opterećenje za zdravstveni sistem, ali da je ona sada moguća jer imamo bolja sredstva i pomoć kineskih stručnjaka.

– Pravac koji smo do sada mi imali je onaj koji smo mogli sa kapacitetima i brojem testova koje smo imali. Taj pravac je bio pravac produženja vremena koji ne bi previše opteretio zdravstveni sistem. Svjedoci smo da je počeo eksponencijalni rast, a mi mjere socijalnog distanciranja imamo već preduzete. Sada imamo preduslov za masovno testiranje – kazao je epidemiolog Predrag Kon.

Sredstva koja smo dobili prvenstveno su važna potpora za zdravstvene radnike, jer će tako biti rasterećeniji: neće morati da brinu da li imaju maske, respiratore i osnova sredstva za rad, a testiranje će sprečiti da među njima dođe do većeg broja zaraženih budući da su u stalnom kontaktu sa oboljelima.

Došlo je i 50 miliona maski, respiratori su obezbjeđeni u najvećoj mjeri, spremni ležajevi u bolnicama, napravljena cijela struktura ko od pacijenata gdje ide, to znači da je sistem razrađen.

Suočavanje sa problemom

Epidemiolog Kon je juče rekao i da se očekuje da četvrta nedjelja bude nagora po broju zaraženih, ali za ljekare je važna motivacija i to što se hvatamo u koštac sa problemom.

Dodatni medicinski radnici

Važan podsticaj za optimizam u ovom trenutku što dolazi i pomoć u vidu zdravstvenih radnika, naših državljana iz inostranstva. Za sada ih je 300.

Solidarnost

“Svake mjere moramo u milimetar da se pridržavamo”. I čini se da se građani toga i pridžavaju.

– Vide se efekti mjera i to će tek biti mjerljivije sljedeće nedjelje. Starijih nemamo u bolnicama jer su mjere urodile plodom, jer smo ih zatvorili – kazao je epidemiolog Predrag Kon.

Čini se da se popravljamo, a to je sinoć pohvalila i premijerka Ana Brnabić, jer smo, kako kaže, izgleda “shvatili da smo svi na istom zadatku”.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zeljković i ostali krajem maja opet u sudnici Zeljković i ostali krajem maja opet u sudnici
Korona virus potvrđen kod još devet osoba u Srpskoj Korona virus potvrđen kod još devet osoba u Srpskoj
Za decembarske penzije 116,3 miliona KM, isplata 3. januara Za decembarske penzije 116,3 miliona KM, isplata 3. januara
Najčitanije
  • Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
    17h 23m
    1
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    13h 35m
    0
  • Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo
    22h 56m
    0
  • Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
    21h 25m
    0
  • Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj
    20h 23m
    0