Српски ходочасници стигли из Јерусалима: Било је напето због експлозија и ракета

08.10.2023. 12:17
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Ходочасници из Србије који су јутрос из Тел Авива слетјели у Београд кажу да су боравили у Јерусалиму и да су прошли озбиљну контролу када су морали да пређу на израелску страну, како би стигли до аеродрома.

Авион Ер Србије са српским ходочасницима слетио је око 10.00 часова на Аеродром "Никола Тесла", након што је јутрос полетио из Израела који је од јуче у рату са Хамасом.

Путници кажу да су боравили у Јерусалиму, а да је један од хотела био десетак километара од израелско-палестинске границе.

Иако неки од њих наводе да се нису плашили, јер су боравили на Светој земљи, има и оних који су, како кажу, били мало у страху када су кренули ракетни напади. Планирали су да наставе обиласке манастира, али су се ипак брзо вратили у хотел.

- Биле су експлозије у граду и видјеле су се ракете. Био је и упад војних возила у Газу. Ми смо били на палестинском дијелу, морали смо да уђемо у израелски да бисмо дошли до аеродрома. Било је мало напето, али смо много срећни што смо стигли кући - рекао је један од путника.

Према његовим ријечима, јутрос у два сата су кренули на пут ка Тел Авиву, одакле су имали лет за Београд.

- Прелазили смо границу, имали смо озбиљне контроле, улазили су војници са пушкама, били су чак и маскирани - каже овај путник.

Ипак, наглашава да су, у цијелој тој ситуацији, добро прошли.

Поједини путници кажу да се нису плашили, али да су морали да прате упутства и да се, због својих породица, врате у Србију.

Водич ове групе напомиње да је тамо гдје су они били, у Витлејему, било мирно и да су безбједно прошли контролу.

Уобичајена процедура у Тел Авиву - уз сирене

Још један путник на лету из Тел Авива, који слабо говори српски, рекао је да у Нетанији, граду у којем се он налазио, није било сукоба, нити сирена.

По доласку у Тел Авив процедура је била уобичајена, само што су се чуле сирене, рекао је новинарима на београдском аеродрому.

Није, каже, био уплашен за своју безбједност јер је знао да ће се ускоро наћи у Београду.

Још једна група ходочасника чека повратак у Србију

Ходочасници наводе и да су само амерички и српски авион јутрос полетјели са аеродрома у Тел Авиву, док су други остали да прикупљају путнике.

Још једна група српских ходочасника, који су са владиком Арсенијем, и даље се налази на аеродрому и чека повратак у Србију.

Како је раније данас рекао почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић, за неколико десетина ходочасника који су остали тамо предвиђена су још два лета - у понедјељак и уторак.

У Израелу је на снази ванредно стање након јучерашњег масовног ракетног напада из Појаса Газе и упада Палестинаца на територију Израела. На обје стране има на стотине мртвих и хиљаде рањених, преноси РТС.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Citalac 08.10.2023. 13:52
    Slava Bogu!!
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    20h 0m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    21h 5m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    14h 48m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    15h 54m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    11h 2m
    0