Српски језик у школама у Словенији од идуће године

21.01.2020. 10:55
0
ИЗВОР: Srna

 У Словенији ће српски језик од наредне школске године бити доступан у основним школама као додатна активност, а због великог броја дјеце која желе да похађају часове српског, рок за пријаву је продужен до 1. марта.

До овога је дошло након повезивања бројних организација Срба у Словенији у једну кровну, а затим и договора влада Србије и Словеније.

Предсједник Савеза Срба Словеније Марко Сладојевић каже да ће се настава српског језика састојати од три предмета – српски језик, Србија моја отаџбина и историја и култура српског народа.

Словенија даје простор у школама и покрива потрошену струју, воду и гријање.

Наставнике ће плаћати и одабрати Србија. Ову прилику већ годинама користе многе заједнице, осим српске.

Сладојевић истиче да зна да је више дјеце у Словенији учило холандски, украјински, кинески језик као матерњи језик, преноси РТС.

-То сугерише да у овој земљи живи више Украјинаца, Холанђана и Кинеза што, једноставно, није тачно- наглашава Сладојевић.

Највише дјеце до сада је пријављено у љубљанској школи "Ливада" - близу 30.

Горан Поповић, директор који је своје просвјетно искуство градио у Београду, каже да је хиљаду до сада пријављених изванредан број и да се нада да ће пројекат бити добро испланиран и одржив.

-Само желим да држава Србија истраје у том програму, а не да после годину-две из ових или оних разлога каже жма неж- истиче Поповић, који сматра да би се, у том случају, тешко све поново покренуло.

Амбасадор Србије у Љубљани Зорана Влатковић подсјећа на одличне везе двије државе, потребу да се оне његују, те да је и учење матерњег језика један од начина да се граде нови мостови.

Према њеним ријечима, организација наставе иде по плану.

-Ми смо послали већ добар део пријава које су до сада стигле Министарству просвете како би се организовао конкурс- наглашава Влатковићева.

Она наводи да треба да се изаберу наставници који у складу са прописима могу доћи из Србије, а могу бити, уколико неко испуњава услове, ангажовани међу људима који живе у Словенији.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Снијег пада у Словенији и Хрватској (ВИДЕО) Снијег пада у Словенији и Хрватској (ВИДЕО)
Дејан Таушан други, Ивона Каурин трећа на Регионалном такмичењу из српског језика Дејан Таушан други, Ивона Каурин трећа на Регионалном такмичењу из српског језика
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    16h 1m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 57m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    15h 1m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    11h 54m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    13h 51m
    0