Српски студенти у иностранству: Недостају нам породице, али је безбједније да останемо овдје

30.03.2020. 10:49
0
ИЗВОР: Srpska.info

Пандемија вируса корона који ових дана букти Европом затекла је многе наше студенте на школовању у иностранству. Дио академаца се вратио у Србију, али добар дио је и остао у угроженим подручјима.

Студенткиња Марија Анђелковић налази се у југоисточној Италији у Барију и у изолацији је. Слобода на улици плаћа се дебелом новчаном казном или затвором, пише Blic.

– Када државу попут Италије и све њене прелијепе градове ставиш на паузу, мораш да имаш стварно занимљив посао код куће да би то преболио. Моје лично мишљење, као и мојих цимерки, јесте да не желимо назад за Србију јер сматрамо да смо безбједније ако не излазимо из стана, ако не путујемо нигдје, нити се шетамо по метроима и аеродромима. Омогућена су нам онлајн предавања, која не угрожавају наше тренутно студирање. Познајем много наших људи који су тренутно заглављени у Шпанији, Италији и другим дијеловима Европе, којима су отказане много горе ствари од наших и немају те погодности које имамо ми као студенти, као што је стипендија од које живимо или омогућен повратак кући – рекла је она.

Како додаје, није јој пријатно што је одвојена од породице, али је свјесна да исту ту мајку или оца може да зарази ако се врати.

Наши студенти налазе се у већини европских земаља, највише их је било у Њемачкој, Аустрији, Италији, Шпанији и Русији. Како кажу из “Via Academica” компаније која је специјализована за студирање у иностранству и нуди помоћ студентима да нађу одговарајуће програме, студенти који су се вратили у Србију већином похађају онлајн курсеве.

– Вирус је раније захватио Италију, док су границе још биле отворене, па се већина студената из Италије о којима ми бринемо вратила. Сваке недјеље добијамо из свих универзитета гдје су наши студенти билтене који нас обавјештавају како теку промјене и шта све можемо да очекујемо – изјавила је Јована Тинтор из “Via Academica”.

Већина универзитета пребацила је наставу на онлајн платформе. Испити се обустављају до наредне одлуке на нивоу држава. Све док је могуће, тестови ће умјесто усмених бити писмени.

Српска студенткиња Лидија која је тренутно на мастеру у Будимпешти каже да је ситуација таква да студенти не знају да ли да остану или оду. Добар дио њих који су у Будимпешту стигли из других земаља већ су се вратили кућама, с друге стране, траје онлајн настава.

– Прича се да имамо студенте у самоизолацији који живе у дому, али ја их лично не познајем. Излазим напоље три сата дневно, али само са маском. У продавницама преовладавају тоалет-папир и смрзнути производи. У граду је мање људи – рекла је она.

Марко Михајловић, студент четврте године архитектуре на Факултету техничких наука у Новом Саду, на студентској је размјени у Торину.

– У карантину сам. Ситуација није почела да се стабилизује, с обзиром на то да живимо посљедице каснијег реаговања и увођења екстремних мјера. Неки студенти су се вратили, али неки од нас такође сматрају да је одговорније остати, не угрожавајући наше породице у Србији – изјавио је Михајловић.

На вези с Универзитетом

Из Универзитета у Новом Саду кажу да су у редовном и директном контакту са студентима који се тренутно налазе на размјени на страним универзитетима у различитим земљама у оквиру програма Еразмус плус. Поред тога, Универзитет је у директном контакту са страним студентима који тренутно бораве на размјени у Србији.

– Велики број стипендиста жели да настави размјену и сматрају да нема потребе да се враћају. С друге стране, студенти који су изразили жељу да се врате могли су о томе да обавијесте координаторе на партнерском универзитету и на Универзитету у Новом Саду и да се врате – кажу с Универзитета.

Студенти не треба да се брину да ли ће морати да врате стипендије, јер се то од њих неће захтјевати.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Пронађена гаража пуна оружја, двојац покушао побјећи из Србије Пронађена гаража пуна оружја, двојац покушао побјећи из Србије
"Дани Српске у Србији" вечерас одржани у Београду, Сремској Митровици и у Врању "Дани Српске у Србији" вечерас одржани у Београду, Сремској Митровици и у Врању
Возачу борбеног возила Војске Србије одређен притвор: У несрећи погинуло пет особа, међу којима и троје дјеце Возачу борбеног возила Војске Србије одређен притвор: У несрећи погинуло пет особа, међу к...
Најчитаније
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    55m
    0
  • Српски Колорадо јединствен у Европи: Чудо природе за које многи нису чули (ВИДЕО)
    15h 16m
    0
  • Божовић: Гласати одговорно и поштено за тим који је у Источну Илиџу довео привреднике и нова радна мјеста
    20h 54m
    1
  • Ванилице са орасима
    21h 43m
    0
  • Шахиста Предраг Батинић првак Града Источно Сарајево
    16h 47m
    0