Српски тест на вирус корона до краја априла

22.03.2021. 10:00
0
ИЗВОР: Срна

Србија ће до краја априла добити свој серолошки тест на присуство антитијела на вирус корона на бази антигена произведених у земљи, пишу "Вечерње новости".

Крајем године би, наводи лист, у оквиру пројекта "Каспсидо", који финансира Фонд за науку Србије, требало да се појави и прототип антигенског теста.

Тај антигенски тест ће се даљим истраживањима учинити много осјетљивијим од постојећих, тако да ће моћи да детектује вирус корона у раној фази болести.

На овим важним пројектима, које финанасирају Фонд за науку Србије и УНДП, тренутно раде професори и асистенти на Хемијском факултету у Београду, у сарадњи са колегама са Пољопривредног факултета и Института за примјену нуклеарне енергије /ИНЕП/ Београд.

Руководилац пројекта професор Тања Ћирковић са Катедре за биохемију Хемијског факултета рекла је да се регистрација српског теста са домаћим компонентама очекује крајем априла.

Према њеним ријечима, тест за антитијела већ производи ИНЕП, али са протеинима из иностранства.

- Те исте протеине сада ћемо приозводити код нас и неће морати да се купују. Када овладамо технологијом за производњу протеина моћи ћемо лако да се прилагодимо и променама које настају код мутација - навела је Ћирковићева.

Ћирковићева очекује да ће српски тест бити мање подложан грешкама, усљед појаве мутација, јер ће се правити Н протеин, који је најмање подложан тим мутацијама.

Коментари 0
Повезане вијести
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    19h 14m
    3
  • Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
    22h 34m
    0
  • Јелена Самарџија и Јованка Шиљак, српске хероине: Живот посвећен бризи за нејач
    23h 26m
    1
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 26m
    0
  • Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
    20h 52m
    0