Српско гробље ишарано усташким симболима: "Четници, одлазите"

09.11.2023. 11:08
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Епархија далматинска Српске православне цркве се у објави на Фацебооку објавила да је гробље у Брибиру поново ишарано усташким симболима.

- И баш кад смо се радовали што су се, хвала Богу, излизале поруке у виду графита непознатих особа православним Србима с усташким пријетећим фразама и симболима, који су некада 'красили' наше храмове, домове и гробљанске споменике... добивамо вијест о њихову поновном појављивању. Улаз у гробље на Брибиру 6. новембра исписан је графитима с усташким обиљежјима. У послијеподневним часовима један мјештанин Брибира чувао је своје стадо када је угледао натписе на зидовима (тзв. вратима) културно-историјске цјелине Брибирска главица - навели су.

- На зиду је била насликана хрватска застава са словом 'У' у средини, а уз заставу је исписано 'ЗДС' и 'Четници, одлазите!'. Такође, с обје стране ступова улаза у гробље видљиво су исписани фашистички симболи: слово 'У' и 'свастика' - навели су у саопштењу.

Како су додали истим симболима оскврнављена је и породична гробница породице Гњидић која се налази на самом улазу у гробље.

- О свему је одмах обавијештена полиција која је након 40-ак минута изашла на мјесто догађаја и извршила увиђај. Сличан узнемирујући догађај догодио се само неколико дана раније у равнокотарској жупи 4. новембра, када је на огради цркве исписано 'Дјецо, нисте добродошли!', те усташки натпис и парола 'Спремни за Дом!' - појашњава се у саопштењу.

Истовремено, табла на излазу из села Кашић и улазу у Ислам Грчки ишарана је сличним симболима.

- С великим жаљењем приморани смо обавијестити јавност о овим нехуманим дјелима, која су увелико узнемирила мјештане наведених села, али и цијелу српску заједницу у Далмацији. Оваквим недјелима појединци који су још увијек заробљени у неким прошлим временима која су нам свима мрска, покушавају нарушити братске и добросусједске односе српског и хрватског народа и колико год нас они љутили и вријеђали, морамо им не допустити да успију у овој намјери - додали су.

У саопштењу се додаје да "свако ко вјерује у Господина, без обзира на начин на који му се молио, осудиће такве поступке, јер је више него јасно да Бог има неизмјерну љубав и милост према сваком човјеку, те да свако злонамјерно дјеловање учињено 'у име и заштиту нечије вјере', не може имати легитимитет ни на који начин, како пред нашим заједничким Богом, тако и пред законима и правдом земаљских господара".

- И док овакви инциденти, који представљају не само ширење говора мржње, већ и уништавање туђе имовине, обично остају несанкционисани, а њихови починиоци непознати, због сличних недјела почињених у виртуелном свијету недавно је ухапшен један Србин из Хрватске. Због објава на свом Фацебоок профилу осуђен је на 15 дана затвора под оптужбом да је прекршио Закон о прекршајима против јавног реда и мира - наводи се у саопштењу.

Они су најоштрије осудили свако понашање које подстиче национализам и вјерску дискриминацију, без обзира с које стране долазило, те додали да сматрају да би посљедице за таква недјела требале бити једнаке за све.

- На нама је да као људи и као хришћани покажемо да мржњи нема мјеста ни у нашим срцима ни у јавном простору. Зато позивамо сву нашу браћу и сестре у Христу да нам помогну у спречавању оваквих инцидената убудуће, те уколико уоче непримјерене радње одмах обавијесте надлежна тијела - закључили су.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјед оптужен да је полно злостављао малољетну унуку Дјед оптужен да је полно злостављао малољетну унуку
Усташки натписи на православној цркви у Хрватској Усташки натписи на православној цркви у Хрватској
Оркански југо захватио Далмацију, излило се море Оркански југо захватио Далмацију, излило се море
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 5m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    13h 3m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    21h 29m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    19h 44m
    12
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    7m
    0