Српској повратничкој породици запаљена кућа на Косову и Метохији

11.09.2023. 12:27
0
ИЗВОР: srna.rs

У Новом Селу Мађунском код Вучитрна по трећи пут је запаљена кућа повратничке породице Јаначковић, саопштено је из Канцелерије Владе Србије за Косово и Метохију, који тражи од међународне заједнице да осигура безбједност и опстанак српским породицама на Космету.

Из Канцеларије подсјећају да је ово српско село потпуно запаљено 1999. године и да су сви Срби протјерани.

- Породица Јаначковић која се иселила у Прилужје успела је да на својој дедовини добије повратничку кућу, али је она по други пут запаљена убрзо након градње. Јучерашњи пожар трећи је како се овој честитој породици, која не жели да прода своје имање Албанцима, пали кућа у коју су желели да се врате - наводе из Канцеларије.

У саопштењу се додаје да су Канцеларија и предсједник Привременог органа у контакту са породицом Јаначковић која броји седам чланова, те да ће у договору с њима помоћи да стану на ноге и да се заједнички пронађе најоптималнији вид помоћи.

- Такође, захтевамо од међународне заједнице да осигура безбедност породици Јаначковић и да атак на њих не буде само пука цртица у њиховим извештајима већ да најозбиљније схвате сву тескобу и недаће с којима се ова, али и остале, пре свега српске повратничке породице суочавају и да се конкретно ангажују да им осигурају опстанак - наведено је у саопштењу.

Из Канцеларије су подсјетили да је почетком јула запаљена и повратничка кућа Светислава Јозића у селу Вериће у општини Исток, што све говори о планском и систематском нападу албанских екстремиста на српске повратнике, који су најосјетљивија, најугроженија и најрањивија категорија.

- Такав однос је подстакнут антисрпском реториком и политиком коју воде власти привремених институција у Приштини - наводе из Канцеларије и додају да је политика некажњавања само вјетар у леђа екстремистима да истрају у својим намјерама.

Коментари 0
Повезане вијести
Србима у Лукавцу забрањено и дружење Србима у Лукавцу забрањено и дружење
Хеликоптер МУП-а Србије чека на одобрење Хеликоптер МУП-а Србије чека на одобрење
Хеликоптер активан на терену, избачено 25 тона воде, отежани услови за гашање ватре Хеликоптер активан на терену, избачено 25 тона воде, отежани услови за гашање ватре
Најчитаније
 • Ово је полицајац који је убијен у Лозници
  19h 19m
  5
 • Ушао у лифт у суботу, а изашао у понедјељак
  11h 23m
  0
 • Рањени полицајац открио детаље крвавог пира Албанца
  8h 53m
  1
 • Од морбила преминуо младић у Сарајеву
  16h 42m
  0
 • Прекид електричне енергије у Палама
  20h 30m
  0