Српску чека неизвјесна јесен

24.07.2023. 10:57
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Временске непогоде које су уништиле усјеве и воћњаке у Српској, региону али и шире те појава афричке куге свиња оставиће велике посљедице на домаће тржиште хране. Иако је још рано прогнозирати у којем ће обиму нове недаће утицати на цијену и количину доступних производа, већ сада је и више него извјесно да нас очекује неизвјесна јесен.

Став је то економиста, привредника и пољопривредника у Српској које смо питали у којем ће обиму поред инфлације, која је и даље присутна на тржишту, утицати временске непогоде али и појава афричке куге свиња. 

- Проблеми који тренутно харају пољопривредном производњом због временских услова, али и појава афричке куге свиња не само код нас, већ сада и у региону, изазваће додатно повећање цијена прехрамбених производа.

Ситуација је дефинитивно таква. Владе у оба ентитета и Брчком нису припремљене за интервенције такве врсте, а компензација у новцу људима који су остали без тих производа је скромна и потребно је да буде значајно већа - рекао је “Гласу Српске” економски аналитичар Зоран Павловић.

Покретање новог циклуса, наводи, тражи већа улагања него када су свиње купљене и узгојене.

- Иста ситуација је са овим високим температурама, а затим и градом те вјетром које је немогуће контролисати. Најгоре су прошли они произвођачи који имају пластенике и то у Семберији гдје је то традиционална производња. Владе ће дефинитивно морати бити издашније ако желимо да сачувамо произвођаче и храну - поручио је Павловић.

Због температурних шокова, наводи он, приноси пшенице су умањени како по квалитету тако и квантитету.

- На сву срећу свјетска цијена пшенице је у паду, што је лоше за наше произвођаче, али добро за грађане. Ситуација је таква да неће бити ништа лакше него што је било у првој половини године. Ако се наставе овакве температуре храна ће, поготово воће и поврће, бити скупље него што је било лани. Дефинитивно нас чека неизвјесна јесен - закључио је Павловић.

Са друге стране, економиста Марко Ђого нада се да ћемо се извући од рецесије те да ће бити настављен тренд смањивања инфлације.

- Каква ће бити јесен тешко је питање. Код нас је афричка куга оставила посљедице, али Српска, БиХ, као и читав регион је мало тржиште и отворено тако да цијена хране код нас никада није зависила од наше понуде и тражње већ од вишка који стварају много већи играчи.

Дакле, питање је и шта ће бити у Украјини, Мађарској - казао је “Гласу” Ђого и додао да се надамо најбољем, односно да трговински партнери БиХ избјегну рецесију, јер од њих, наглашава, највише зависимо.

- Видјећемо шта ће бити. Гајим оптимизам  - закључио је Ђого.  

Пољопривредници у Српској наводе да ће кључну улогу  одиграти цијене увозних производа јер смо земља која је увозно оријентисана. 

- Дијелићемо дефинитивно судбину земаља које нам пласирају производе. На све то морамо додати природне непогоде које су погодиле нас и регион, а којима се не назире крај. Врло неизвјесна јесен нас чека - рекао је “Гласу Српске” предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић.

И више него је јасно, наводи он, да ће временске непогоде, од температурних шокова, до великих олуја оставити посљедице на домаће тржиште хране.

- Рано је сада прогнозирати у којем ће то обиму бити. Могу се очекивати значајне промјене. Немогуће је претпоставити шта ће се све још издешавати до јесени, јер таман када је афричка куга свиња стављена на неки начин под контролу, услиједиле су временске неприлике.

Замислите сада шта је могао овај вјетар да уради и колико далеко је могао однијети тај вирус и гдје се он све додатно може појавити - упитао је Маринковић.

Деценију уназад, наводи, ми пољопривредници апелујемо да је потребно заштитити домаћу производњу.

- Основни принцип је обезбиједити прехрамбену сигурност властитог становништва и производњу хране, а када то имамо одмах смо аутоматски мање подложни осцилацијама у свијету. Немојте мислити да ће се неко сажалити на нас и рећи: “Хајде да им упутимо нешто хране, погођени су овим и оним”. Напротив. Све што нам буде недостајало у већој количини поскупјеће - навео је Маринковић и додао да домаћа производња нема алтернативу и на томе треба да се базира стратегија руралног развоја Републике, а све друго су економске и трговачке малверзације.

Исте ставове дијеле и у Привредној комори Републике Српске.

- Уз све проблеме који се дешавају у посљедње вријеме, од пандемије вируса корона, енергетске кризе и инфлације, дођемо у позицију да имамо и временске непогоде које су оставиле велике штете на инфраструктури и пољопривредним газдинствима. Затим ту је и афричка куга свиња која ће имати велике посљедице на сточни фонд у Семберији. Све то узима и одређени дио новца који би могао да буде искориштен на бољи и ефектнији начин кроз помоћ привреди и пољопривреди. Тај новац ће сада морати да се по хитној процедури усмјери у погођена подручја - рекао је “Гласу” предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић.

Нагласио је да је инфлација која је харала стављена под контролу, али да би се најновија дешавања могла поново одразити на раст цијена.

- На инфлацију је лани највише утицале цијена робе широке потрошње. Сада можемо доћи у ситуацију да ова најновија дешавања уназаде позитивне трендове, јер је на неки начин био заустављен раст цијена. Дакле, ова најновија дешавања могла би утицати на поновно поскупљење основних животних намирница - закључио је Ћорић.

Потрошачи

Потрошачи у Српској по свему судећи у великој су невољи, јер и сада једва састављају крај са крајем.

- Поскупљење је више неосновано, него што јесте. Нема сумње да ће и ова најновија дешавања појединци искористити да додатно дигну цијену хране. Не знамо докле више овако. Људи избацују већ увелико из своје куповине основне животне намирнице. А по свему судећи тако ће бити и даље - наводе представници потрошача.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    13h 52m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    12h 47m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    7h 35m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    8h 41m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    17h 9m
    0