Шта ако у продавници додирнемо нешто заражено?

04.04.2020. 21:51
0

Докторица Дарија Кисић Тепавчевић дала је одговор на питање шта ће се десити ако у продавници додирнемо нешто што је заражено вирусом корона.

Самоизолација, социјална дистанца и останак код куће су апсолутно неопходна средства у борби против вируса корона.

Међутим, неопходно је и да бар један члан породице одлази у набавку, гдје је неизбјежан контакт са артиклима које додирује више особа, преноси Мондо.

Шта да радимо у случају да додирнемо нешто заражено на рафу продавнице? Одговор на то питање дала је докторица Дарија Кисић Тепавчевић.

- Чак и ако је вирус на кожи, то није улазно мјесто. Ако оперете руке послије тога, то је превентивна одговарајућа мјера. Само је битно да свјеже контаминирану руку не ставите на уста, нос, на респираторни тракт- објаснила је она.

Др Дарија Кисић Тепавчевић објаснила је које би мјере предострожности требало предузети када су у питању намирнице, али и кесе из продавнице.

- Ја се понашам исто као до сада. Када се вратим из набавке, одложим кесе, извадим намирнице и потом оперем руке. Нећете се заразити ако кесу ставите у уста, а вјерујем да то не радите. Јесте суштина у хигијенским мјерама, али се односе на редовну хигијену руку. Чак и ако се проузроковач инфекције (вирус) нађе на руци, нећемо се разбољети ако не дирамо уста или очи, односно ако га не унесемо респираторно или конјуктивно - рекла је она.

А да ли ћемо се заразити ако поједемо нешто што на себи има вирус, односно ако поједемо вирус?

- Не, нећемо се заразити, јер је утврђено да се на тај начин не узрокује болест. Првобитне хипотезе су биле да се овај вирус пренио путем намирница са пијаце у Вухану. Међутим, накнадна истраживања су искључила ту могућност - додала је она.

Замјеница директора Института за јавно здравље "Батут" рекла је да је примјетно већи број људи почео да дуже пере руке него прије појаве епидемије.

-Већина људи сада чешће пере руке, дуже пере руке и надам се да ће то постати пракса и када се ово заврши – додала је она.

Коментари 0
Повезане вијести
Шаровић: Док су се љекари борили за животе, поједници су се богатили
Још 10 особа обољело од вируса корона у Републици Српској
Тек ријетки наградили раднике
Најчитаније
 • Пале: У тучи повријеђена два лица
  04.06.2020
  14
 • Након туче у Палама ухапшена четири лица
  15h 13m
  1
 • Суд поништио незаконите одлуке скупштинске већине у Источној Илиџи
  13h 23m
  0
 • Писма читалаца: Да ли су онколошки болесници грађани другог реда, само зато што нису заражени короном?
  11h 4m
  0
 • Спремали се за љето, а дошла зима: Преко 70 центиметара снијега
  8h 52m
  0