Шта је 5G?

26.02.2019. 18:51
1
ИЗВОР: Катера

Аутономна возила, виртуална реалност, паметни градови и мрежни роботи… сви они ће бити подржани 5G мрежама. Ова технологија обећава и отварање врата за нове хируршке процедуре, безбједнији транспорт и модерне видео игре.

Велике телекомуникационе компаније су далеко одмакле са имплементацијом 5G мреже и прве 5G меже су већ у функцији.

5G се своди на 3 побољшања: веће брзине, брже везе и бржи приступ облаку (eng. cloud).

Веће брзине

Као и свака “нова генерација” бежичне мрежне технологије, 5G ће вашем телефону дати бржу везу – до 100 пута брже од 4G. То је довољно за “8К” видео или за преузимање 3D филма за 3 секунде. (На 4G би требало шест минута.)

Додатни пропусни опсег 5G ће учинити услуге поузданијим, омогућавајући истовремено више уређаја да се повежу на мрежу.

Али 5G је много више од паметних телефона. Сензори, термостати, аутомобили, роботи и друге нове технологије ће се једног дана повезати са 5G. Данашње 4G мреже немају пропусни опсег за огромне количине података које ће сви ови уређаји преносити.

Да би се све то постигло, велики део 5G мреже ће путовати преко супер-високофреквентних ваздушних таласа. Ове више фреквенције доносе веће брзине и већи проток. Али они не могу да путују кроз зидове, прозоре или кровове, и знатно су слабији на великим удаљеностима.

То значи да ће бежичне компаније морати да инсталирају хиљаде – можда и милионе – минијатурних ћелијских торњева на стубове расвјете, на зграде и унутар домова.

Зато ће 5G у почетку допуњавати 4G, уместо да га потпуно замијени. У зградама и у насељеним областима, 5G би могао да обезбједи убрзање брзине, али 4G ће се и даље користити за покривање ширих области, за сада.

Брже везе

5G мреже ће латенцију, или вријеме кашњења, између уређаја и сервера са којима комуницирају смањити на нулу.

Данашњим мрежама треба дјелић секунде за слање и примање комуникација између уређаја и мреже. Дјелић секунде није много, али уређаји стално комуницирају са мрежом када приказују огромне датотеке као што су игре виртуалне стварности или HD видео снимци.

Нулта латенција може омогућити аутомобилима који сами возе да обраде све информације које су им потребне за доношење одлука о животу или смрти у трен ока. Индустрија здравствене заштите вјерује да би 5G могла помоћи у развоју нове генерације телемедицине и роботских операција. Ове иновације ће бити могуће само ако је комуникација између мреже и уређаја беспријекорна.

Бржи приступ cloud-у

5G мрежа такође може да дјелује као cloud сервер, обављајући много рачунања и складиштења које би иначе требало да раде сама аутономна возила. То би потенцијално могло да аутомобилима уштеди много енергије и простора.

Данашњи центри података су на централизованим локацијама. Што је даље центар података, то је дуже потребно за приступ тим подацима. 5G мреже приближавају складиштење података уређајима и помажу им у брзом приступу информацијама.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    6G 07.09.2019. 07:55
    A negativne posljedice?
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    7h 11m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    21h 25m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    19h 32m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    18h 20m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    4h 47m
    0