Šta je 5G?

26.02.2019. 18:51
1

Autonomna vozila, virtualna realnost, pametni gradovi i mrežni roboti… svi oni će biti podržani 5G mrežama. Ova tehnologija obećava i otvaranje vrata za nove hirurške procedure, bezbjedniji transport i moderne video igre.

Velike telekomunikacione kompanije su daleko odmakle sa implementacijom 5G mreže i prve 5G meže su već u funkciji.

5G se svodi na 3 poboljšanja: veće brzine, brže veze i brži pristup oblaku (eng. cloud).

Veće brzine

Kao i svaka “nova generacija” bežične mrežne tehnologije, 5G će vašem telefonu dati bržu vezu – do 100 puta brže od 4G. To je dovoljno za “8K” video ili za preuzimanje 3D filma za 3 sekunde. (Na 4G bi trebalo šest minuta.)

Dodatni propusni opseg 5G će učiniti usluge pouzdanijim, omogućavajući istovremeno više uređaja da se povežu na mrežu.

Ali 5G je mnogo više od pametnih telefona. Senzori, termostati, automobili, roboti i druge nove tehnologije će se jednog dana povezati sa 5G. Današnje 4G mreže nemaju propusni opseg za ogromne količine podataka koje će svi ovi uređaji prenositi.

Da bi se sve to postiglo, veliki deo 5G mreže će putovati preko super-visokofrekventnih vazdušnih talasa. Ove više frekvencije donose veće brzine i veći protok. Ali oni ne mogu da putuju kroz zidove, prozore ili krovove, i znatno su slabiji na velikim udaljenostima.

To znači da će bežične kompanije morati da instaliraju hiljade – možda i milione – minijaturnih ćelijskih tornjeva na stubove rasvjete, na zgrade i unutar domova.

Zato će 5G u početku dopunjavati 4G, umesto da ga potpuno zamijeni. U zgradama i u naseljenim oblastima, 5G bi mogao da obezbjedi ubrzanje brzine, ali 4G će se i dalje koristiti za pokrivanje širih oblasti, za sada.

Brže veze

5G mreže će latenciju, ili vrijeme kašnjenja, između uređaja i servera sa kojima komuniciraju smanjiti na nulu.

Današnjim mrežama treba djelić sekunde za slanje i primanje komunikacija između uređaja i mreže. Djelić sekunde nije mnogo, ali uređaji stalno komuniciraju sa mrežom kada prikazuju ogromne datoteke kao što su igre virtualne stvarnosti ili HD video snimci.

Nulta latencija može omogućiti automobilima koji sami voze da obrade sve informacije koje su im potrebne za donošenje odluka o životu ili smrti u tren oka. Industrija zdravstvene zaštite vjeruje da bi 5G mogla pomoći u razvoju nove generacije telemedicine i robotskih operacija. Ove inovacije će biti moguće samo ako je komunikacija između mreže i uređaja besprijekorna.

Brži pristup cloud-u

5G mreža takođe može da djeluje kao cloud server, obavljajući mnogo računanja i skladištenja koje bi inače trebalo da rade sama autonomna vozila. To bi potencijalno moglo da automobilima uštedi mnogo energije i prostora.

Današnji centri podataka su na centralizovanim lokacijama. Što je dalje centar podataka, to je duže potrebno za pristup tim podacima. 5G mreže približavaju skladištenje podataka uređajima i pomažu im u brzom pristupu informacijama.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  6G 07.09.2019. 07:55
  A negativne posljedice?
Najčitanije
 • Policija na nogama, potraga za muškarcem koji je najvjerovatnije naoružan
  16.10.2019
  0
 • “Pali” prvi poslodavci zbog isplata u kovertama
  17.10.2019
  0
 • Lice iz Istočne Ilidže prijavljeno zbog prijetnji po život
  16.10.2019
  1
 • Majka i kćerka na silu izvedene iz kuće, žena uhapšena
  17.10.2019
  0
 • Božović: Nova skupštinska većina u Istočnoj Ilidži spinovanjem pokušava da zadrži trenutno stanje
  16.10.2019
  1