Шта је заправо „банана држава“?

17.06.2023. 12:30
0
ИЗВОР: storijskizabavnik.rs

Сигурно сте макар једном чули да људи незадовољни стањем у земљи (било којој земљи) за њу користе термин “банана држава”, чак и ако та земља нема никакве везе са узгојем овог тропског воћа. Ево како је термин заправо настао и шта означава.

Да је “банана-држава” погрдан назив за политички нестабилне земље и да термин има негативну конотацију, јасно вам је већ и из самом контекста у ком се израз употребљава. Ипак, прича о томе како је он настао, далеко је занимљивија!

Термин се првобитно односио на државе зависне од пољопривредног извоза само једне културе у којој власт држи корумпирана група политичара или војна хунта под утицајем страних компанија које заправо имају моћ.

Ово је почетком 20. вијека највише важило за средњоамеричке земље попут Хондураса, Никарагве или Панаме, које су узгајале и извозиле махом банане, па је тако и настао израз - “банана држава” или “банана република”.

У овим земљама политичари и привреда деценијама су били под утицајем великих америчких компанија чија је моћ била далеко већа него политичка моћ владе или становништва. Владале су велике социјалне разлике, инфраструктура је била слаба, привреда примитивна, а људи углавном необразовани, јер се у школство није улагало. Овакве државе ослањале су се на спољашњи капитал, а обично је владала и велика инфлација.

Занимљиво је да је израз заправо књижевни. Термин “банана република” вјероватно је први употребио амерички писац Вилијам Сидни Портер који је писао под псеудонимом О. Хенри. Он је 1904. објавио роман “Купус и краљеви” и пишући о фиктивној Републици Анхурији, а вјероватно алудирајући на Хондурас, написао: “У то вријеме смо имали споразум са сваком страном земљом, осим Белгије, и те банана-републике, Анхурије”.

Током година, термин је прво био прихваћен међу другим умјетницима, па тек онда и у политичкој теорији. Чилеански пјесник и нобеловац Пабло Неруда у књизи “Општа пјесма” ("Canto general”) из 1950. има пјесму под називом “La United Fruit Co”. У другој строфи каже:

“Резервисана за најсочније,

Централна обала моје земље,

Њежни појас Америке.

Преименовала је своје територије

У “банана државу”

И преко уснулих мртвих,

Преко неуморних хероја

Коју су донијели велика дјела,

Слободу и заставе,

Направила комичну оперу.”

Данас се израз користи да опише државе у којима стране фирме имају значајан утицај на доношење одлука власти што доводи до настанка корупције, криминала, непотизма… У оваквим земљама, богати се шачица моћника док остатак становништва живи тешко. Власт је нестабилна, а избори обично са сумњивим резултатима.

Интересантно је да, осим држава у развоју, термин користи, најчешће жута штампа, и у традиционално развијеним демократским системима (попут Француске, Швајцарске или САД) како би критиковала неку, мање или више, контроверзну одлуку власти.

Коментари 0
Повезане вијести
Киша метеора најјача у овом вијеку десиће се на Ђурђевдан Киша метеора најјача у овом вијеку десиће се на Ђурђевдан
Положила возачки из 961. покушаја (ВИДЕО) Положила возачки из 961. покушаја (ВИДЕО)
Сунце умире за пет милијарди година Сунце умире за пет милијарди година
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 22m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    1h 27m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    22h 55m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    20h 29m
    3
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    21h 35m
    0