Шта када се мотор прегријава и како то избјећи?

23.06.2020. 20:37
0
ИЗВОР: silux.hr

Приликом рада мотора у аутомобилу ствара се велико трење, а као посљедица и подизање температуре у радном систему.

Дакако, када бисмо оставили да се ствари развијају природним током, дошло би до тога да температура достигне немјерљиве величине, а то на крају може довести до пожара. Управо из тог разлога систем за расхлађивање мотора веома је битан. Ако је при томе и спољна температура изузетно висока, а то је веома често у љетним мјесецима, врло лако може доћи до прегријавања, уколико аутомобил не припремимо за љетне врућине.

Стручњаци тако препоручују да је прије наступања љетних врућина веома битно провјерити пнеуматике и притисак у њима, а и добро је упалити клима уређај како би се видјело у каквом је стању и хлади ли како треба.

Наиме, због веома високе радне температуре мотора, али и високе температуре извана, лако се може догодити да мотор прокува уколико систем за расхлађивање не ради добро и није одржаван. До прегријавања или, како ми то у жаргону волимо рећи, до кухања мотора долази када систем за хлађење не може одржавати оптималну температуру расхладне течности.

Радна температура агрегата већ је сама по себи веома висока, а у многим возилима достиже и 90 степени Целзијуса.

Мотор најчешће прокува када вентилатор не ради добро, једнако као и регулатор радне температуре мотора. На примјер ако контакт на вентилатору није добар или је неисправан мјерач температуре, систем за хлађење једноставно неће радити. Када је температура висока такође може отказати и регулатор радне температуре мотора. Регулатор је заправо врста вентила који омогућује измјену расхладне течности у хладњаку и блоку мотора и то у тренутку када се та течност у блоку загрије до доње дозвољене границе.

Ако је вентил неисправан, неће пропустити расхладну течност, што значи да ће температура у блоку расти до тачке врелишта.

Дакле, из овог кратког описа схватили смо колико је важан расхладни систем и колико је потребно одржавати га, прије свега за вријеме љетних мјесеци. Наиме, није ријетко да видимо возила паркирана са стране на путу, а из њих сукља пара те се бјесомучно тражи боца воде како би се улила у систем. Али, постоје возила која имају тако слаб расхладни систем да прокувају и у зимским мјесецима, што дакако никако није добро.

Дакле, један од основних предуслова да вам аутомобил не прокува за вријеме вожње јесте да имате расхладни систем под контролом. Редовно провјеравајте течности, али и разне вентиле, хладњак и све остале дијелове у расхладном систему. Веома је важан ремен вентилатора који може пасти и из тог разлога вентилатор такође неће добро радити па ће се догодити прегријавање. Стога, ако сте примијетили да ремен стално пада, замијените га чим прије како као посљедицу не бисте имали загријавање. Ако чујете цвиљење приликом повећаног броја обртаја у мотору, знак је да ремен пада па обратите пажњу на то.

Уз ово, знакови за узбуну може бити и цурење из цријева које спаја мотор и хладњак те цурење из самог хладњака. Стога, ако сте примијетили водене флеке испод свог возила, а знате да не долазе из клима уређаја, такође ријешите проблем на вријеме јер ћете се тако ријешити прокухавања возила и наравно останка на путу у најнезгоднијем тренутку.

И заглављени термостат у затвореном положају је један од разлога прегријавања, а уочићемо га ако је горње цријево хладњака хладно, а доње топло. У оваквом стању се возило смије возити само на некој краткој удаљености.

Уз све ово, треба припазити и како возите возило, посебно ако је старије производње. Превише турирања, преласка граница перформанси возила редовно доводи до прегријавања, дизања и овако високе температуре па онда слиједите правило – лаганије, али сигурније.

Коментари 0
Повезане вијести
Дијете преминуло закључано у ужареном аутомобилу, ухапшена мајка Дијете преминуло закључано у ужареном аутомобилу, ухапшена мајка
Лада Нива добила нови мотор Лада Нива добила нови мотор
Бајкер продао мотор да помогне малом Бошку Бајкер продао мотор да помогне малом Бошку
Најчитаније
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    7h 22m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    2h 48m
    0
  • Посни роштиљ од кромпира
    2h 58m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    3h 3m
    0
  • Саслушана мајка осумњиченог за убиство Данке Илић
    9h 42m
    0