На данашњи дан патентиран дизел-мотор

10.08.2020. 12:13
0
ИЗВОР: Nezavisne

Творац дизел-мотора Рудолф Дизел желио је да створи учинковитији мотор за индустрију и саобраћај, згрожен губитком од чак 90 одсто уложеног енергетског потенцијала.

Та предност и основна примјена, која је дизел-моторе популаризовала у најразличитијим типовима индустријске примјене била је темељ његовог развоја од самог почетка.

Дизел мотор ефективно и јесте замијенио радне парне машине у низу индустријских апликација, а примјена у путничким аутомобилима је била револуционарно откриће, иако се данас одређени људи боре против њега. Највише у Европи.

Један од најреволуционарнијих технолошких проналазака икада, мотор с унутарашњим сагорјевањем и компресионим паљењем (без свјећице), значајно је унаприједио индустрију, превозна средства, војну технику.

Развој није текао глатко, требало је усавршити поступак убризгавања горива, рад мотора изложен високим притисцима и температурама. Након више од пет година испитивања и усавршавања концепцију свог 4-тактног мотора с унутрашњим сагорјевањем, по принципу компресионог паљења, направио је радну верзију.

Мотор је у првом такту усисавао ваздух којег је у другом компресовао на 250 бара те се тиме загревао на 700 до 900 степени Целзијуса.

Тако се гориво, пумпом високог притиска, покретном радилицом, сведено на 600 бара, распршено убризгавао у комору за сагорјевање само палило.

Због тога се у њемачкој терминологији дизел-мотор назива Selbstzünder (самопаљивач), јер се гориво убризгано при крају другог такта пали само, без свјећице.

Коментари 0
Повезане вијести
Шта се може десити ако сипате погрешно гориво у аутомобил? Шта се може десити ако сипате погрешно гориво у аутомобил?
Да ли је јефтиније возити бензинце и дизелаше или електричне аутомобиле Да ли је јефтиније возити бензинце и дизелаше или електричне аутомобиле
Дизел ће коштати 2,9 КМ Дизел ће коштати 2,9 КМ
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    10h 18m
    0
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    1h 26m
    1
  • Снијег поново забијелио БиХ
    22h 39m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    4h 9m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    21h 27m
    0