Шта направити у случају убода стршљена?

07.06.2024. 19:51
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Недавни трагични догађај у околини Чачка подсјећа нас на важност познавања прве помоћи у таквим ситуацијама. Жена која је преминула након што ју је убо стршљен, није била свјесна своје алергије. Докторица Бисерка Обрадовић истакла је кључне кораке које треба предузети у таквим ситуацијама.

Прва реакција је брзо охладити мјесто угриза и спријечити отицање слузнице помоћу леда. Ако се догоди гушење, битно је дати особи антихистаминик. Ако нема доступног лијека, треба пустити особу да прогута лед како би се грло расхладило и спријечило гушење. Хитна медицинска помоћ треба бити позвана одмах.

Особе које су алергичне на убод стршљена, пчеле или осе, требале би носити адреналин за хитно дјеловање. Важно је бити свјестан озбиљности ситуације - алергијске реакције.

Докторица Обрадовић наглашава да је тада мозак најосјетљивији орган те да је потребна брза и адекватна реакција како би се спријечиле трајне посљедице.

Стршљенови се могу пронаћи широм државе, с обзиром на то да су природни становници ових подручја. Често се могу наћи у руралним подручјима, шумама, али и у урбаним срединама.

Њихова присутност може варирати зависно о сезони и локалитету.

Често се гнијезда стршљенова могу наћи у рупама стабала, шупљинама зграда, стијенама или чак подземним просторима.

Будући да су стршљенови територијални инсекти који бране своје гнијездо, битно је бити опрезан приликом боравка у природи, поготово ако се налазите близу њихова гнијезда, преноси "Клик".

Коментари 0
Повезане вијести
Ево како исправно да поступите ако вас убоде пчела или стршљен Ево како исправно да поступите ако вас убоде пчела или стршљен
Медвјед угризао скијашицу Медвјед угризао скијашицу
Муче вас уједи комараца? Рјешење сигурно већ имате у кухињи Муче вас уједи комараца? Рјешење сигурно већ имате у кухињи
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    19h 44m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    19h 46m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    15h 58m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    18h 49m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    18h 43m
    0