Шта урадити када никотин загосподари мозгом

05.06.2021. 12:09
0
ИЗВОР: Srpskainfo.com

Зашто је тешко престати пушити? Магије нема, има само хемије садржане у дуванским производима, односно никотина који дјелује на мозак сваког пушача као дрога која врло брзо изазива зависност.

На ово су, поводом Свјетског дана непушача, указали из Завода за јавно здравство ФБиХ, нагласивши да не постоји ниједан тако поуздано аргументован, те научно и стручно доказан облик свјесног уништавања здравља, као што је конзумација дуванских производа.

– То, с једне стране, убија пушаче, а с друге стране излаже ризику по здравље све друге који бораве у његовој околини, посебно у затвореним просторима изложеним дуванском диму од стране других пушача – саопштили су из овог завода.

Објашњавају да је научно доказано да дјеловање никотина на мозак подиже ниво одређених супстанци које зову хормон среће или награде –  смањују стрес, редукују напетост, утичу на расположење, али краткотрајно…

Мозак се брзо навикне и за исти ефекат стално тражи све већи број цигарета или других врста дуванских производа и на тај начин настаје овисник. Ту више нема слободе, мозгом управља  никотин.

Може ли се престати пушити?

Много је разлога зашто људи  кажу да се не могу одрећи пушења. Неки  никада нису ни пробали нити имају мотива, други су пробали нису успјели и предали се, или нису имали подршку. А вријеме пролази и са сваком цигаретом или другим дуванским производом ближи су срчаном или можданом удару, оштећењу плућа или раку плућа, од чега и даље умире највећи број одраслих грађана у Федерацији БиХ. Неки пушачи то ураде лако,  некима иде теже и из више пута, али је могуће, ако се чврсто жели.

– Наш задатак испред јавног здравства је да грађанима континуирано пружамо информације и подршку, али на пушачима је да ураде двије ствари. Прва је да покушају престати пушити и да, ако не могу или не желе престати, то ограниче на ниво њихове личне одговорности,  при чему њихова навика, односно болест овисности, не смије ићи на штету здравља других људи – наглашавају у ЗЗЈЗ.

Постоји ли рецепт за престанак пушења?

Престати се може само ако то довољно јако желите, имате јаку вољу и снажан мотив. Некоме је то здравље, некоме новац, некоме императив којег намеће радно мјесто или неки други разлог. Али, окидач је у нама и у нашој глави – одлука!

– Знаци апстиненцијалних криза су врло индивидуалани. Ту имамо проблем социјалне зависности, када ритуале који дјелују као окидачи треба замијенити новим активностима. Ту је и психичка зависност у смислу да цигарета неће ријешити проблем само га повећати и, коначно, метаболичка зависност када мозак постаје „гладан“ за никотином, тражи неки други облик награде. За ублажавање симптома апстиненције током прекида пушења могу се по потреби користити  одређена средства никотин замјенске терапије у облику таблета, инхалатора, жвака или фластера, уз обавезан савјет здравствених радника – објашњавају стручњаци.

Такође, препоручује се избјегавање окидача као што су боравак у задимљеним просторима међу пушачима и прерасподјела слободног времена и навика, здрава исхрана, нови хоби, кретање, физичка активност, читање, окупирање новим садржајима, те окруженост људима који подржавају одлуку пушача да престане са пушењем.

– Престати са пушењем није лако, али је могуће и доноси само добро животу и здрављу – поручују из ЗЗЈЗ.

Коментари 0
Повезане вијести
Ново поскупљење цигарета у БиХ Ново поскупљење цигарета у БиХ
Слаткиши и грицкалице изазивају озбиљну зависност Слаткиши и грицкалице изазивају озбиљну зависност
Електронске цигарете могу да паралишу имунолошке ћелије Електронске цигарете могу да паралишу имунолошке ћелије
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 28m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    5h 52m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    4h 7m
    10
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    20h 36m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    5h 46m
    0