Стационарни радари за 90 дана евидентирали 52.000 саобраћајних прекршаја

26.04.2022. 09:18
1
ИЗВОР: Srpska.info

Стационарни радарски систем (црни стубови) који је постављен на више путева у Републици Српској, на сваки сат времена евидентира око 24 саобраћајне казне, подаци су Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

У МУП Српске за Српскаинфо кажу да су од 1. јануара ове године, па до 29. марта, ови радари забиљежили чак 51.858 саобраћајних прекршаја.

Када је у питању рекодер, највише саобраћајних казни евидентрано је на подручју Бањалуке.

– Највећи број прекршаја евидентиран је на магистралном путу у мјесту Карановац код Бањалуке. Овај радар за три мјесеца забиљежио је 15.946 казни – истакли су у МУП.

Они су додали да су радари у функцији на пет локација на подручју Лакташа, на три локације у Прњавору и на укупно десет локација у Бањалуци.

На подручју Прњавора радари су у функцији од 15. фебруара и они су до краја марта евидентарили око 2.500 прекршаја прекорачења дозвољене брзине.

Стационарни радарски системи биљеже прекршаје прекорачења дозвољене брзине, а на двије локације биљеже и пролазак кроз црвено свјетло на семафору.

Поред тога, за возаче који су починили неке од наведених прекршаја систем евидентира и прекршаје вожње нерегистрованог возила, управљање возилом прије стицања права на управљање и слично.

Стручњаци за безбједност тврде да са овим радима значајно повећана безбједност у саобраћају, а има и оних који тврде да су радари постављени мимо закона.

Један од њих је и Здравко Ивић, власник Ауто школе “Ивић“, који је добио казну за прекорачење брзине, а коју одбија да плати. Спорни радар налази се код моста у насељу Карановац.

– Саобраћајни знак који ограничава брзину кретања од 40 km/h постављен је прије раскрснице и самим тим његову важност неутралише раскрсница, а након раскрснице није постављен нови знак који би ограничио брзину кретања на 40 km/h. С обзиром да је ово магистрални пут, брзина кретања од раскрснице је 80 km/h– објаснио је Ивић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Branka 19.07.2022. 14:33
    Nigdje nema upozorenja za stacionirani radar, a na većini mjesta znak ograničenja brzine kretanja je na 10 m udaljen od radara, da li je to po saobraćajnim pravilima ili ne?
    Kazne će stizati a da li je sve po pravilu ko će kontrolisati i poštovati saobraćajna pravila. Bitno je od vozača uzeti pare i napuniti budžet. Ovo što su sada dali borcima uzet će odma kroz kazne i opet su na dobitku.
Повезане вијести
Већи праг за занатлије или скупље услуге Већи праг за занатлије или скупље услуге
Почела исплата пензија Почела исплата пензија
Сутра исплата априлских пензија Сутра исплата априлских пензија
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    16h 16m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    18h 59m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    13h 51m
    5
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    22h 44m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    20h 45m
    0