Станивуковић обећао помоћ за обнову цркве у Тузли (ВИДЕО)

25.06.2021. 19:26
0
ИЗВОР: БН ТВ

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић поручио је приликом данашње посјете да ће донирати дио средстава за обнову храма у Тузли.

Поводом припрема за обиљежавање 140 година постојања Саборног храма Успења Пресвете Богородице, свечаности која ће бити у јуну наредне године, данас су ову српску светињу посјетили епископ зворничко-тузлански Фотије, градоначелници Бањалуке и Тузле Драшко Станивуковић и Јасмин Имамовић, те предсједник Владе Тузланског кантона Кадрија Хоџић.

Послате су поруке узајамног поштовања и заједништва у обнови овог храма.

Саборни храм Успења Пресвете Богородице у Тузли је од изузетног значаја не само са српски народ, већ је то споменик културе, мјесто саборности и ширења мира и поштовања међу свим грађанима Тузле. То се показује и у овим мјесецима припрема за обнову и свечани јубилеј храма.

- То ће бити у неком смислу и презентација овог града, свих његових достигнућа, али увијек то морамо говорити и неког заједничког живота.

- Свака црквена прослава је могућност да се миримо, да се враћамо Богу и да се враћамо себи- рекао је Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије.

Биће потребно обновити фасаду, стазу око цркве, плато гдје ће бити служене литургије у љетним мјесецима, укратко дати ново рухо овом скоро вијек и по старом храму.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић поручио је приликом данашње посјете да ће донирати дио средстава за обнову храма.

- Лично ћу да учествујем као вјерник, као православац, а и Бањалука може дати одређени дио донације-  рекао је Станивуковић.

Градоначелници и Бањалуке и Тузле истакли су да је кључно да поштујемо светиње, којем год народу припадале.

- За мене је ово један важан и срећан дан када видим како данас Тузлаци вреднују наше светиње, јачају нашу цркву, улажу средства у овај храм. То је веома важно и исту сам поруку послао и у Бањалуци гдје смо вјерским објектима исламске и католичке вјерске заједнице издвајали средства и помажемо и даље-  рекао је Станивуковић.

- Као што су 80-тих година прошлог вијека врсни грађевинари спасили Саборни храм у Тузли приликом тоњења земљишта, сад то можемо и ми-  поручио је и градоначелник Тузле.

Свечаност поводом 140 година Саборног храма у Тузли биће одржана у јуну наредне године и очекује се да ће присуствовати и патријарх српски Порфирије.

Видео: БН ТВ

Коментари 0
Повезане вијести
Мјештани и свештеник у радној акцији: Почела обнова Цркве Светих Архангела у насељу Хрупјела (ФOTO) Мјештани и свештеник у радној акцији: Почела обнова Цркве Светих Архангела у насељу Хрупј...
Муслиманске снаге масакрирале колону ЈНА у Тузли Муслиманске снаге масакрирале колону ЈНА у Тузли
Завршена обнова Цркве Светог архангела Михаила у Трновом долу Завршена обнова Цркве Светог архангела Михаила у Трновом долу
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    11h 42m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    22h 0m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    22h 6m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    22h 4m
    0
  • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
    10h 15m
    0