Станоградња у Српској обара све рекорде

29.10.2020. 09:46
0
ИЗВОР: Nezavisne

Станоградња у Српској протеклог мјесеца забиљежила је готово невјероватан залет.

- Број предвиђених станова за градњу у септембру 2020. године у односу на септембар 2019. године већи је за 118,1 одсто - саопштено је из Републичког завода за статистику.

Стручњаке овакав тренд не чуди, будући да је, како подсјећају, у ранијим мјесецима биљежен пад потражње за становима.

- С обзиром на то да је у претходном периоду због погоршане епидемиолошке ситуације дошло до блокаде рада односно отежаног рада привредних друштава, као и институција, самим тим дошло је и до пада тражње станова, што је за даљу посљедицу имало обустављање планираних инвестиција у области станоградње, што је и разумљиво, јер смо се сви бавили неким другим животним питањима - каже за "Независне" Миле Петровић, секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала у Привредној комори Републике Српске.

У међувремену је, по његовим ријечима, дошло до деблокаде инвестиција.

- Након поновног успостављања тражње станова, која је сада већ достигла ниво прије појаве пандемије, дошло је до деблокаде инвестиција, тако да се сада ради и дио инвестиција које су биле на чекању три до четири мјесеца, као и инвестиција које је требало да се реализују у овом периоду. Све ово довело је до повећања броја планиране изградње станова у овом периоду у односу на исти период претходне године - наглашава Петровић.

Већ дуже вријеме, заједно са својим супругом, о куповини стана размишља Дајана В. из Бањалуке. Подстанари су, кажу, и свјесни су да је најгора опција да, умјесто да плаћају рату стамбеног кредита, новац издвајају за кирије.

Нису, истичу, ни помишљали да своје планове реализују у вријеме када је корона направила највеће блокаде и кад се није знало шта ће бити с радним мјестима.

- Наравно, након што је отворена већина фирми којим је прије неколико мјесеци био забрањен рад, закључили смо да се стање, бар кад је о привреди ријеч, колико-толико стабилизује. Поново смо почели размишљати о куповину стана, мада, искрено, поприлично смо разочарани. Очекивали смо да ће сав овај хаос снизити цијене станова, али се то није догодило - прича ова Бањалучанка.

Питају се и у удружењима за заштиту потрошача како је могуће да цијене станова нису пале те ко их уопште у оваквој ситуацији купује.

- Изненађена сам да се биљежи такав скок у станоградњи. Да ли уопште има платежне моћи за куповину толиких станова? Врло је чудна прича то што је толико скуп метар квадратни. Квадрат у Бањалуци кошта око 2.000 марака, а у Приједору 1.600-1.700 КМ. То је прескупа инвестиција - каже Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор, за "Независне".

Занимљиво је да је, према доступним подацима, у првих шест мјесеци ове године у БиХ изграђено 1.245 станова, што представља раст за 6,1 одсто у односу на прво полугодиште 2019.

На нивоу БиХ, број предвиђених станова за градњу у септембру 2020. године у односу на септембар 2019. већи је за 74,6 одсто.

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    23h 31m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 15m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    17h 0m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    13h 59m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    15h 11m
    0