Сташа Кошарац остаје министар

10.06.2020. 15:49
1
ИЗВОР: Nezavisne

Већина посланика Предстанвичког дома Парламентарне скупштине БиХ данас није подржала приједлог за смјену Сташе Кошараца, министра вањске трговине и економских односа БиХ.

За смјену министра вањске трговине и економских односа БиХ  гласало је 13 посланика, против 15, а суздржаних је било 11. Захтјев за смјену замјеника министра цивилних послова Синише Илића није добио ентитетску већину.

Сташа Кошарац, министар вањске трговине и економских односа БиХ уочи гласања казао је да није лако присуствовати данашњој сједници на којој се расправља о његовој смјени.

- Већину вас добро познајем. Имали смо и имаћемо различите ставове, али никада никога од вас нисам увриједио. Нисам ја ничији непријатељ. Нисам ја нити примитиван, нити сам криминалац, нити ћу бити министар који ће с било киме правити дилове - рекао је Кошарац.

Признао је да је отишао на прославу доктору који је лијечио његову покојну мајку, те да је доктор Шабановић кућни пријатељ који је обилазио његову мајку.

- Ја никоме од вас не би желио да имате такву ситуацију. Нисам никакав члан "џет-сета" -  казао је Кошарац.

Додао је да „није размишљао“ у тренутку када је позван на забаву.

- Ви добро знате да ми овдје једемо исти хљеб и ви добро знате да у нашој пракси проблем када негдје дођемо, а исто је проблем када негдје не дођемо - рекао је Кошарац.

Није желио коментарисати понашање других политичких странака, чији су званичници, тврди, такође правили проблеме.

- Поштоваћу одлуке Парламентарне скупштине БиХ - закључио је Кошарац.

Прије гласања посланици су водили жестоку тросатну расправу.

У образложењу инцијативе за смјену министра Кошарца наводи се да је у вријеме проглашеног стања несреће у ФБиХ и ванредног стања у Републици Српској министар Сташа Кошарац присуствовао окупљању у једном ресторану у Сарајеву, супротно мјерама за сузбијање пандемије коронавируса и спречавање ширења заразе.

Додаје се да је својим неодговорним понашањем овај министар прекшио законе који су на снази за вријеме стања несреће/ванредног стања.

За замјеника министра цивилних послова БиХ Синишу Илића наводи се да је у вријеме ванредног стања у Републици Српској, у ноћним сатима током васкршњих празника организовао шире окупљање и славље код своје куће, супротно мјерама за сузбијање пандемије коронавируса и спречавање ширења заразе.

Шемсудин Мехмедовић (СДА) рекао је да владајућа већина неће ништа добити смјеном министра Сташе Кошарца и да га требају санкционирати други органи због окупљања током пандемије коронавируса.

- Шта ћемо добити уколико смијенимо Сташу Кошарца?! Нека санкције које су прописане сноси онај ко се недолично понашао током пандемије (...) Не желимо да сносимо дио одговорности за ношење каквог-таквог амбијента који имамо -  рекао је Мехмедовић.

Драган Мектић (СДС) назвао је коалицију СДА, ХДЗ-а и СНСД-а трговачком, напоменувши да амнестирају само људе који сачињавају коалицију.

Мирко Шаровић (СДС) истакао је како је био у сличној ситуацији прије неколико година и како не види разлог зашто би се сада правила изнимка.

- За мене је ситуација чиста и јасна . Кредибилитет у највећој мјери зависи од оних који имају парламентарну већину. Опозиција јасно износи свој став. Ви морате да будете толико велики да кажете да је то кршење закона - казао је Шаровић.

Ненад Стевандић (Уједињена Српска) сматра како Синиша Илић није прекршио ниједан закон.

- Не можемо да говоримо о кршењу закона и мјера. Тада мјера дистанце није важила. Мјера полицијског сата не важи у кућама. Полицијска станица није упозоравана на гласну музику - рекао је Стевандић.

Дамир Арнаут (Наша странка) истакао је како СДА не интересује шта је Сташа Кошарац урадио, већ их интересује њихов политички договор с Милорадом Додиком.

Сања Вулић (СНСД) казала је да је СНСД озбиљна политичка партија, те да је Сташа Кошарац много тога доброга урадио.

- Направио је грешку, признао је, ко је од нас апсулутно без грешке? Апсолутно сам против смјене, а ви који бисте вољели да се нађете на његовој позицији, бојим се да ћете морати сачетати - рекла је Вулићева.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Kakav narod takva vlast 10.06.2020. 17:07
  Nije kriv Milošević, mi smo govna!
Повезане вијести
У новој Влади Српске очекује се прва оставка (ФОТО) У новој Влади Српске очекује се прва оставка (ФОТО)
Ненад Нешић најизгледнија опција за новог министра безбједности БиХ Ненад Нешић најизгледнија опција за новог министра безбједности БиХ
Политичарима се смијеши драстично повећање плата Политичарима се смијеши драстично повећање плата
Најчитаније
 • Пронађена опојна дрога и оружје у Источном Новом Сарајеву
  8h 14m
  5
 • Годишњица НАТО агресије на СР Југославију (ВИДЕО)
  9h 37m
  2
 • Пожар у Источном Старом Граду (ФОТО)
  3h 12m
  0
 • Прасићи опет поскупјели
  14h 39m
  0
 • У току санација клизишта у Поткрајевима, саобраћај једном траком
  13h 23m
  1