Staša Košarac ostaje ministar

10.06.2020. 15:49
1
IZVOR: Nezavisne

Većina poslanika Predstanvičkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas nije podržala prijedlog za smjenu Staše Košaraca, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH  glasalo je 13 poslanika, protiv 15, a suzdržanih je bilo 11. Zahtjev za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića nije dobio entitetsku većinu.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uoči glasanja kazao je da nije lako prisustvovati današnjoj sjednici na kojoj se raspravlja o njegovoj smjeni.

- Većinu vas dobro poznajem. Imali smo i imaćemo različite stavove, ali nikada nikoga od vas nisam uvrijedio. Nisam ja ničiji neprijatelj. Nisam ja niti primitivan, niti sam kriminalac, niti ću biti ministar koji će s bilo kime praviti dilove - rekao je Košarac.

Priznao je da je otišao na proslavu doktoru koji je liječio njegovu pokojnu majku, te da je doktor Šabanović kućni prijatelj koji je obilazio njegovu majku.

- Ja nikome od vas ne bi želio da imate takvu situaciju. Nisam nikakav član "džet-seta" -  kazao je Košarac.

Dodao je da „nije razmišljao“ u trenutku kada je pozvan na zabavu.

- Vi dobro znate da mi ovdje jedemo isti hljeb i vi dobro znate da u našoj praksi problem kada negdje dođemo, a isto je problem kada negdje ne dođemo - rekao je Košarac.

Nije želio komentarisati ponašanje drugih političkih stranaka, čiji su zvaničnici, tvrdi, takođe pravili probleme.

- Poštovaću odluke Parlamentarne skupštine BiH - zaključio je Košarac.

Prije glasanja poslanici su vodili žestoku trosatnu raspravu.

U obrazloženju incijative za smjenu ministra Košarca navodi se da je u vrijeme proglašenog stanja nesreće u FBiH i vanrednog stanja u Republici Srpskoj ministar Staša Košarac prisustvovao okupljanju u jednom restoranu u Sarajevu, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprečavanje širenja zaraze.

Dodaje se da je svojim neodgovornim ponašanjem ovaj ministar prekšio zakone koji su na snazi za vrijeme stanja nesreće/vanrednog stanja.

Za zamjenika ministra civilnih poslova BiH Sinišu Ilića navodi se da je u vrijeme vanrednog stanja u Republici Srpskoj, u noćnim satima tokom vaskršnjih praznika organizovao šire okupljanje i slavlje kod svoje kuće, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprečavanje širenja zaraze.

Šemsudin Mehmedović (SDA) rekao je da vladajuća većina neće ništa dobiti smjenom ministra Staše Košarca i da ga trebaju sankcionirati drugi organi zbog okupljanja tokom pandemije koronavirusa.

- Šta ćemo dobiti ukoliko smijenimo Stašu Košarca?! Neka sankcije koje su propisane snosi onaj ko se nedolično ponašao tokom pandemije (...) Ne želimo da snosimo dio odgovornosti za nošenje kakvog-takvog ambijenta koji imamo -  rekao je Mehmedović.

Dragan Mektić (SDS) nazvao je koaliciju SDA, HDZ-a i SNSD-a trgovačkom, napomenuvši da amnestiraju samo ljude koji sačinjavaju koaliciju.

Mirko Šarović (SDS) istakao je kako je bio u sličnoj situaciji prije nekoliko godina i kako ne vidi razlog zašto bi se sada pravila iznimka.

- Za mene je situacija čista i jasna . Kredibilitet u najvećoj mjeri zavisi od onih koji imaju parlamentarnu većinu. Opozicija jasno iznosi svoj stav. Vi morate da budete toliko veliki da kažete da je to kršenje zakona - kazao je Šarović.

Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) smatra kako Siniša Ilić nije prekršio nijedan zakon.

- Ne možemo da govorimo o kršenju zakona i mjera. Tada mjera distance nije važila. Mjera policijskog sata ne važi u kućama. Policijska stanica nije upozoravana na glasnu muziku - rekao je Stevandić.

Damir Arnaut (Naša stranka) istakao je kako SDA ne interesuje šta je Staša Košarac uradio, već ih interesuje njihov politički dogovor s Miloradom Dodikom.

Sanja Vulić (SNSD) kazala je da je SNSD ozbiljna politička partija, te da je Staša Košarac mnogo toga dobroga uradio.

- Napravio je grešku, priznao je, ko je od nas apsulutno bez greške? Apsolutno sam protiv smjene, a vi koji biste voljeli da se nađete na njegovoj poziciji, bojim se da ćete morati sačetati - rekla je Vulićeva.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Kakav narod takva vlast 10.06.2020. 17:07
  Nije kriv Milošević, mi smo govna!
Povezane vijesti
U novoj Vladi Srpske očekuje se prva ostavka (FOTO) U novoj Vladi Srpske očekuje se prva ostavka (FOTO)
Nenad Nešić najizglednija opcija za novog ministra bezbjednosti BiH Nenad Nešić najizglednija opcija za novog ministra bezbjednosti BiH
Političarima se smiješi drastično povećanje plata Političarima se smiješi drastično povećanje plata
Najčitanije
 • Sjećanja Hrešana na dolazak Austrougarske imperije u BiH
  2h 56m
  0
 • Đogo: Zabranom podizanja tri prsta završen proces etničkog čišćenja "otvorenog grada"
  8h 41m
  6
 • Nataši Ćejić potrebna naša pomoć
  12h 4m
  2
 • Noćni uspon na vrh Trebevića (FOTO)
  8h 51m
  1
 • Preminuo glumac Saša Petrović
  12h 47m
  1