Стаза здравља - рај за одмор и душу у срцу Јахорине

10.10.2021. 12:07
1
ИЗВОР: Катера

Стаза здравља, лагана, маркирана стаза кроз шуму са неколико прелијепих видиковаца са погледом на долину скијашке стазе Прача и подручје Врхпраче, води вас од хотела "Бистрица" до стијена под називом Хладила.

Дужина ове дионице је око 2,5 километра, а уколико рачунамо и Стазу Љубави, којом настављате ка хотелу "Вучко", може се рећи да читав круг назад до хотела "Бистрица" износи око осам километара хода кроз природу.

Стаза није погодна за шетњу у вријеме кишних и сњежних падавина, посебно зими када готово се та стаза не чисти за пјешаке и гдје постоји и бојазан од сусрета са дивљим животињама.

Међутим, љети је она прави рај за одмор и душу свих љубитеља природе, који у овој шуми често иду да беру и бобичасто воће и разне гљиве.

Слика

Стаза здравља/Фото: М.Рашевић

Од "Бистрице" до краја Стазе здравља, тих 2,5 километра лагано хода по углавном равном терену, наилазите на неколико клупа у природи, видиковаца, који су обезбјеђени додатним рукохватима због безбједности и на крају једним малим одмаралиштем на мјесту означеном као Калајџијин камен.

Међутим, према нашем ранијем увиду у старе карте Јахорине и Пала из 19. вијека, Калајџијиним каменом се назива читав плато на којем данас "лежи" хотел "Бистрица" и теретана на отвореном у близини хотела.

У сваком случају, овај кутак природне оазе, коју је објектив нашег фотоапарата забиљежио и у вријеме лијепих сунчаних, али сада, кишних и магловитих дана, сваког љубитеља природе оставља без даха.

Инструктори са Јахорине и запослени у ОЦ "Јахорина" потрудили су се у протеклом периоду да ову стазу уреде, постављањем клупица и дрвених табли са натписима о којој се биљки ради.

Наша препорука за посјету овој стази је да аутомобилом дођете до спортских терена испред хотела "Бистрица", пјешке наставите изнад фудбалског стадиона и крај теретане на отвореном, пратите маркацију на дрвећу са ознакама путање и након тридесетак метара са десне стране ћете угледати ознаку за Стазу здравља, коју пратите и кроз наредних два и по километра хода кроз шуму, пролазите неколико видиковаца и долазите до краја стијена.

Са тог мјеста види се долина Врхпраче, бројна села, са ваше лијеве стране се види Равна планина у близини и Романија у даљини, као и бројни других планински масиви и врхови.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: М.Рашевић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Dodo 12.10.2021. 08:26
    Zar nije prošle goidine Šumarstvo uništilo stazu izvlačenjem šume?
Повезане вијести
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини
Колико урбанизација Јахорине доприности развоју општине Пале и њеним становницима? (ВИДЕО) Колико урбанизација Јахорине доприности развоју општине Пале и њеним становницима? (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    7h 7m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    7h 51m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    11h 56m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    12h 0m
    2
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    23h 44m
    0