Staza zdravlja - raj za odmor i dušu u srcu Jahorine

10.10.2021. 12:07
1
IZVOR: Katera

Staza zdravlja, lagana, markirana staza kroz šumu sa nekoliko prelijepih vidikovaca sa pogledom na dolinu skijaške staze Prača i područje Vrhprače, vodi vas od hotela "Bistrica" do stijena pod nazivom Hladila.

Dužina ove dionice je oko 2,5 kilometra, a ukoliko računamo i Stazu Ljubavi, kojom nastavljate ka hotelu "Vučko", može se reći da čitav krug nazad do hotela "Bistrica" iznosi oko osam kilometara hoda kroz prirodu.

Staza nije pogodna za šetnju u vrijeme kišnih i snježnih padavina, posebno zimi kada gotovo se ta staza ne čisti za pješake i gdje postoji i bojazan od susreta sa divljim životinjama.

Međutim, ljeti je ona pravi raj za odmor i dušu svih ljubitelja prirode, koji u ovoj šumi često idu da beru i bobičasto voće i razne gljive.

Slika

Staza zdravlja/Foto: M.Rašević

Od "Bistrice" do kraja Staze zdravlja, tih 2,5 kilometra lagano hoda po uglavnom ravnom terenu, nailazite na nekoliko klupa u prirodi, vidikovaca, koji su obezbjeđeni dodatnim rukohvatima zbog bezbjednosti i na kraju jednim malim odmaralištem na mjestu označenom kao Kalajdžijin kamen.

Međutim, prema našem ranijem uvidu u stare karte Jahorine i Pala iz 19. vijeka, Kalajdžijinim kamenom se naziva čitav plato na kojem danas "leži" hotel "Bistrica" i teretana na otvorenom u blizini hotela.

U svakom slučaju, ovaj kutak prirodne oaze, koju je objektiv našeg fotoaparata zabilježio i u vrijeme lijepih sunčanih, ali sada, kišnih i maglovitih dana, svakog ljubitelja prirode ostavlja bez daha.

Instruktori sa Jahorine i zaposleni u OC "Jahorina" potrudili su se u proteklom periodu da ovu stazu urede, postavljanjem klupica i drvenih tabli sa natpisima o kojoj se biljki radi.

Naša preporuka za posjetu ovoj stazi je da automobilom dođete do sportskih terena ispred hotela "Bistrica", pješke nastavite iznad fudbalskog stadiona i kraj teretane na otvorenom, pratite markaciju na drveću sa oznakama putanje i nakon tridesetak metara sa desne strane ćete ugledati oznaku za Stazu zdravlja, koju pratite i kroz narednih dva i po kilometra hoda kroz šumu, prolazite nekoliko vidikovaca i dolazite do kraja stijena.

Sa tog mjesta vidi se dolina Vrhprače, brojna sela, sa vaše lijeve strane se vidi Ravna planina u blizini i Romanija u daljini, kao i brojni drugih planinski masivi i vrhovi.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: M.Rašević

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Dodo 12.10.2021. 08:26
    Zar nije prošle goidine Šumarstvo uništilo stazu izvlačenjem šume?
Povezane vijesti
Proljećno zelenilo na Jahorini prekrio aprilski snijeg Proljećno zelenilo na Jahorini prekrio aprilski snijeg
Počinju "Susreti srpskih zemalja" na Jahorini Počinju "Susreti srpskih zemalja" na Jahorini
Koliko urbanizacija Jahorine doprinosti razvoju opštine Pale i njenim stanovnicima? (VIDEO) Koliko urbanizacija Jahorine doprinosti razvoju opštine Pale i njenim stanovnicima? (VIDEO)
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    15h 30m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    13h 32m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    12h 25m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    12h 30m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    11h 33m
    1