Стећци одвели Шековиће на УНЕСКО листу свјетске баштине

14.06.2022. 14:38
0
ИЗВОР: seesrpska.com

Као што показују остаци бројних путева још из римског периода подручје општине Шековићи је насељено још од најранијих дана. Поред старих римских путних комуникација, свједоци постојања организованог живота на простору Шековића су и бројне некрополе са стећцима. На територији Шековића регистрован је 31 локалитет са преко 900 стећака. По процјенама стручњака, као и локалног становништва, има их много више.

Свакако је најпознатија некропола у селу Бечани, која се налази на УНЕСKО листи свјетске баштине.

Поред ове већ прилично познате локације, веома занимљива је и некропола у селу Трнову, поред данашње цркве посвећене Цару Константину и царици Јелени. Ову некрополу је заштитила држава и 2014. године проглашена је Националним спомеником БиХ.

Село Трново је од централног дијела општине Шековићи удаљено 7,16 км у правцу југозапада. На пространој коси изнад засеока Глишићи налази се некропола са стећцима. Локалитет је смјештен на надморској висини од 718 метара надморске висне. У сјеверозападном дијелу некрополе налази се новосаграђен православни храм посвећен Цару Константину и Царици Јелени.

 

Стећци на овој некрополи су фино клесани са релативно великим димензијама, дијелом су утонули и оштећени. На некрополи су заступљени стећци у форми сандука и сљемењака. Положени су од сјевера ка југу, а оријентисани су у правцу запад-исток.

На неколико стећака заступљени су мотиви, мач, пластична ребра, розета са дршком и трака. На основу заступљених форми стећака и њихових украса, надгробници се могу датирати у касни средњи вијек (XIV вијек).

Аутор: Марко Перендић

Коментари 0
Повезане вијести
Хуманитарна акција прикупљања пакетића за дјецу у Шековићима Хуманитарна акција прикупљања пакетића за дјецу у Шековићима
Ухапшена два мушкарца због туче Ухапшена два мушкарца због туче
На хуманитарном базару прикупљено 6.293 КМ за лијечење Милеве Симетић На хуманитарном базару прикупљено 6.293 КМ за лијечење Милеве Симетић
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    21h 56m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    11h 52m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    23h 43m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    19h 23m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    22h 43m
    0